Marleen den Houter, Michiel Geerlings en Robert van den Eeckhout staan lachend in de Studytube-studio.

Webinar ‘Hoe Kruitbosch met leren & ontwikkelen inspeelt op een veranderende markt’: een verslag

Op 8 maart was Marleen den Houter, Interim HR-Manager bij Kruitbosch, te gast in onze studio voor het webinar “Hoe Kruitbosch met leren & ontwikkelen inspeelt op een veranderende markt”. Kruitbosch is de bedenker, ontwerper en bouwer van o.a. Cortina- en Alpina-fietsen en is hard aan het groeien. Alles staat in het teken van de toekomst en hoe daar zo goed mogelijk op voorbereid te zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers hun huidige - en toekomstige - taken zo goed mogelijk kunnen uitvoeren?

Leercultuur

De groei die Kruitbosch aan het doormaken is willen ze graag doorzetten. Als familiebedrijf met een rijke historie weten ze zich als geen ander mee te bewegen met de markt. Kruitbosch is immers niet de enige fietsenmaker in Nederland. Maar de markt verandert snel, en om mee te blijven bewegen is het van groot belang om de juiste leercultuur te implementeren, zegt ook Den Houter: “Om onze huidige positie te behouden en onze toekomstige positie te versterken, hebben we onze ontwikkel- en productietijd verkort. Dat vraagt om nieuwe skills die we zo snel mogelijk de organisatie in willen helpen. Daar is een leercultuur heel belangrijk bij.”

School of Kruitbosch

Om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren en een leercultuur te kickstarten, is de “School of Kruitbosch” in het leven geroepen: voorheen een offline initiatief dat met behulp van het Studytube-leerplatform nu online verder gaat. De “School of Kruitbosch” bestaat uit drie pijlers: “vakvaardig”, “persoonlijk leiderschap” en “organisatieontwikkeling”.  

  • Vakvaardig: Door gebruik te maken van interne en externe trainingen, opleidingen en kennisdeling zorgen medewerkers ervoor dat ze “fit-for-task” zijn. Zo kunnen zij hun werk zo goed mogelijk uitvoeren.
  • Persoonlijk leiderschap: Hier is het van belang dat medewerkers de regie nemen over hun eigen ontwikkeling. Samen met één van hun partners heeft Kruitbosch hier speciale leerprogramma’s voor ontwikkeld.
  • Organisatieontwikkeling: De derde pijler is gericht op teamontwikkeling door middel van inspiratiedagen en interne kennisdeling.

Ze hebben bij Kruitbosch dus een goede fundering staan als het aankomt op de ontwikkeling van medewerkers. De volgende stap is zorgen dat die medewerkers hun weg naar deze online academy weten te vinden en actief met hun ontwikkeling aan de slag gaan. 

Een succesvolle adoptie 

De L&D-pitbull
Allereerst benoemt Den Houter het belang van een persoon binnen de organisatie die verantwoordelijk is voor het onder de aandacht brengen van de ontwikkelmogelijkheden. Daarmee bedoelt Den Houter niet een collega die naast de dagelijkse taken ook nog eens het leerplatform moet gaan promoten. Het gaat echt om een HR- of L&D-manager die fulltime aan de slag gaat met leren & ontwikkelen binnen de organisatie. In de woorden van Den Houter: “De leer- en ontwikkel-pitbull”.

Ontwikkel-ambassadeurs 
“Ook ambassadeurs spelen een hele grote rol bij een succesvolle adoptie,” aldus Den Houter. Zij ziet binnen Kruitbosch collega’s die niet kunnen wachten om aan de slag te gaan met het leerplatform. Dit enthousiasmeert andere collega’s om ook eens een kijkje te nemen.

Relevante leercontent
Als medewerkers dan een kijkje nemen op het leerplatform, is het van belang dat ze worden begroet door trainingen die voor hen relevant zijn. Den Houter: “Wij kijken gedurende het jaar wat wel en wat niet werkt. Zo kunnen we zien wat er nog ontbreekt en wat we nog kunnen toevoegen aan het leerplatform.”

Maar het allerbelangrijkste is dat we moeten laten zien dat leren leuk is. Alleen op die manier is iedereen bereid om er wat mee te gaan doen,” aldus Den Houter.

Kijk het webinar nu terug

Benieuwd naar alle gespreksonderwerpen van het webinar met Kruitbosch en de uitkomsten van de kijkers-polls? Kijk het webinar dan nu terug via de onderstaande knop.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.