Kibeo kinderverzorgster houdt baby vast in bijzijn van kleuter

Webinar 'Leercultuur als sleutel tot succes binnen de kinderopvang': een verslag

Binnen de kinderopvang hebben organisaties te maken met een tekort aan geschoold personeel, wettelijk verplichte certificaten en een hoge werkdruk. Uitdagingen waar goed op ingespeeld moet worden om de kinderen te kunnen voorzien van de juiste zorg. Dit geldt ook voor Stichting Kibeo, een kinderopvangorganisatie met 141 vestigingen in het zuidwesten van Nederland. In het webinar “Leercultuur als sleutel tot succes binnen de kinderopvang”, gehouden op 19 oktober, bespraken we met Mara Oele (Clustermanager Opleiding & Training, Kibeo) en Mia Bijman (Customer Success Manager, Studytube) hoe Kibeo de ontwikkeling van haar medewerkers zo goed mogelijk wil faciliteren.

Uitdagingen in de kinderopvang

Een doorn in het oog van de kinderopvang is het personeelstekort. Dit zorgt er ook voor dat organisaties deels afhankelijk zijn van zij-instromers. Volgens Bijman is het belangrijk deze groep goed welkom te heten: “Door het tekort aan personeel zien we ook dat het inwerktraject een steeds belangrijker onderwerp wordt. Er vindt instroom plaats vanuit verschillende onderwijsniveaus en branches. Er moet dus gezorgd worden dat iedereen die binnenkomt, zo snel mogelijk en met de juiste kennis aan de slag kan.”

Naast het grote tekort aan pedagogische specialisten is het voor Kibeo van belang om werknemers te laten voldoen aan verplichte certificaten en kennis. De zorg voor kinderen moet immers in lijn zijn met de strengste kwaliteitsnormen. In de kinderopvang ben je simpelweg nooit uitgeleerd. Aan Oele en haar collega’s in de branche de taak om ervoor te zorgen deze ontwikkeling te faciliteren en leuk te maken.

Aantrekken en behouden van personeel

Bij het aantrekken van nieuwe werknemers in een krappe arbeidsmarkt is het van belang om als organisatie onderscheidend te zijn. Dit proberen ze bij Kibeo te realiseren door werknemers in staat te stellen zich constant te blijven ontwikkelen. Oele: “Wij sluiten ons leeraanbod zo goed mogelijk aan op de leervraag. Dit geldt niet alleen voor de interne leerlijnen, die wij deels zelf maken, maar ook voor het externe MBO- en HBO-aanbod. Hiermee laten we aan onze werknemers zien dat wij investeren in hun toekomst.”

Op die manier hoopt Kibeo haar huidige werknemersbestand te behouden, en bij te dragen aan een sterk werkgeversmerk - wat het aantrekkelijk maakt voor toekomstig personeel om voor Kibeo te kiezen.

Verplichte ontwikkeling leuk maken

Voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van pedagogische medewerkers moet Kibeo rekening houden met wettelijke verplichtingen. Omdat verplichte ontwikkeling nu eenmaal minder tot de verbeelding spreekt, moet dit zo goed mogelijk gefaciliteerd worden.

Bij Kibeo doen ze er alles aan om dit proces zo zelfstandig en geautomatiseerd mogelijk te laten verlopen. Oele: “Wij zijn nu bezig om die verantwoordelijkheid zo veel mogelijk bij de werknemer te leggen. De communicatie omtrent de verplichte trainingen verloopt via het Learning Experience Platform van Studytube, en door middel van geautomatiseerde berichten weten werknemers precies wanneer certificaten dreigen te verlopen, of welke zij nog missen.”

Met het aannemen van deze faciliterende rol verlichten ze ook de werkdruk van HR-medewerkers die voorheen verantwoordelijk waren voor de afhandeling van de inschrijvingen van trainingen en het contact naar de werknemers toe.

De werknemer in de hoofdrol

Los van het nemen van de regie over hun eigen ontwikkeling, weet Kibeo dat werknemers ook essentieel zijn voor de toekomst van de organisatie. Daar zegt Oele het volgende over: “De medewerker speelt een sleutelrol in het behalen van strategische doelen bij Kibeo. Daarom willen wij ervoor zorgen dat wij onze medewerkers blijven prikkelen met relevant leeraanbod. Zo blijven wij ze boeien en dragen we bij aan hun duurzame inzetbaarheid.”

De toekomst begint vandaag

Sinds deze zomer is het Studytube-leerplatform live gegaan bij Kibeo, en dit is positief ontvangen door de werknemers. Binnen een week had meer dan de helft al een kijkje genomen op het platform. Oele en haar collega’s blijven zich inzetten om het leerplatform zo goed mogelijk te integreren en te zorgen dat het een integraal onderdeel van de organisatie wordt.

Leercultuur als sleutel tot succes binnen de kinderopvang

In dit webinar vertelt Mara Oele van Kibeo hoe ze haar medewerkers met de juiste kennis en vaardigheden — én dus ook de benodigde certificeringen — aan de slag laat gaan.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.