Werknemer verwacht dat werkgever alle opleidingskosten betaalt

Duurzaam inzetbaar zijn en een gezonde arbeidsmarktpositie behouden? Dan is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. 8 op de 10 werknemers (79%) verwacht in dat geval dat hun werkgever alle opleidingskosten betaalt. Veel werkgevers zijn het daar echter niet helemaal mee eens. Bij 45% van de organisaties moeten medewerkers namelijk meebetalen. Dit blijkt uit de laatste resultaten van de Studytube Learning & Development Monitor 2023.

Medewerkers mogen zelf investeren in hun ontwikkeling

Wie een dure opleiding of training wilt volgen, moet meebetalen volgens bijna de helft van de Nederlandse werkgevers. Opvallend, want uit de eerdere resultaten van onze L&D Monitor bleek dat maar liefst 40 procent van het leerbudget in organisaties op de plank blijft liggen. Veel van het gereserveerde geld voor leren en ontwikkelen wordt nu dus niet eens uitgegeven.

Ook vrije tijd moet eraan geloven

Veel werkgevers menen dat hun werknemers bovendien niet alleen eigen geld in hun professionele ontwikkeling zouden moeten steken, maar ook hun vrije tijd. Leren doe je volgens eveneens bijna de helft van de werkgevers namelijk ook in je eigen tijd. Bijna 1 op de 3 organisaties houdt zelfs helemaal geen werkuren vrij voor zelfstudie en training.

uren voor leren en ontwikkelen
Bron: Studytube Learning & Development Monitor 2023

Bij bedrijven die wel tijd vrijhouden om te leren, is er bij 35 procent maandelijks maximaal 8 uur om te leren tijdens werktijd. Slechts 5 procent heeft 16 uur of meer tijd over voor leren. Homam Karimi, CEO van Studytube: “Dit lijkt de wereld op z’n kop. Om alle technologische veranderingen bij te benen en duurzame inzetbaarheid te waarborgen, verwacht je juist dat organisaties ruimte maken voor development. Dat begint bij tijd reserveren voor leren.”

Verwachtingen ten aanzien van opleidingskosten verschillen per sector

Verwachtingen werkgevers

In de zorg verwachten werkgevers het vaakst dat medewerkers zelf meebetalen aan een dure opleiding (47%), gevolgd door de overheid (44%). In de zakelijke dienstverlening en het onderwijs ligt deze verwachting met 41 procent net iets lager.

Verwachtingen werknemers

Medewerkers in het onderwijs verwachten het minst vaak een volledige vergoeding voor hun opleidingen te krijgen van hun werkgever. Dit wordt hier door 66 procent van de medewerkers verwacht. In de zakelijke dienstverlening wordt dit met 81 procent juist het vaakst verwacht, gevolgd door medewerkers bij de overheid (76%) en in de zorg (75%).

opleidingskosten
Bron: Studytube Learning & Development Monitor 2023

Meer inzichten over leren en ontwikkelen opdoen?

In de Studytube Learning & Development Monitor wordt jaarlijks de stand van zaken op het gebied van leren en ontwikkelen binnen Nederlandse organisaties onderzocht. Dit jaar werden 1440 HR-professionals, afdelingsmanagers en medewerkers ondervraagd door Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube.

Bekijk hier het laatste rapport.

Eerdere resultaten die wij over de Studytube L&D Monitor 2023 publiceerden, waren:

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.