8 veelgebruikte e-learning tools vergelijken

Wil je bedrijfsspecifieke trainingen voor je medewerkers gaan maken? Dan wil je misschien wel een paar e-learning tools vergelijken. Er zijn behoorlijk wat tools om trainingen te maken op de markt. Deze worden ook wel content creators of auteurstools genoemd. Maar wat zijn nou precies de verschillen? Dat hebben wij voor je uitgezocht. In deze blog beoordelen we 8 populaire tools op vijf belangrijke criteria.

Veelgebruikte e-learning tools vergelijken


We zetten hieronder de veelgebruikte e-learning tools tegen elkaar af in een schema. De beoordeelde tools zijn: Easygenerator, Ucourse, Gomo, Articulate Storyline 360, Studytube, Claro, Adobe Captivate en Lectora. Check welke tool past bij jouw wensen: Is het je nog niet duidelijk op welke punten we de tools beoordelen? Geen paniek; dat lichten we nu verder toe.

1. Welk type trainingen wil je maken?

Niet met elke e-learning tool maak je alle soorten trainingen. Het type trainingen dat ze ondersteunen is dus het eerste punt waarop we de tools vergelijken. Is in jouw organisatie online leren, klassikaal leren of juist blended learning belangrijk? Wil je ook bestaand lesmateriaal uploaden, van bijvoorbeeld YouTube, Vimeo of externe blogartikelen? Houd daar rekening mee bij je keuze. Denk ook na over hoe en waar je medewerkers de trainingen volgen. Is dat ook offline nodig?

2. Hoe wil je kennis toetsen en interactie aangaan?

Wil je vragen stellen voor, tijdens of na een training? Moeten cursisten opdrachten maken? Kijk goed naar de mogelijkheden om interactie aan te gaan of kennis te toetsen. Met sommige tools kan dit beter dan met andere.

3. Onderdeel van een LMS versus een apart systeem?

Sommige content creators zijn stand-alone. Zo’n tool koop je los en koppel je daarna aan het leerportaal van jullie organisatie. Gebruik je een elektronische leeromgeving en ben je niet van plan te switchen? Dan is misschien een SCORM-compliant auteurstool nodig. Check even of dat geldt voor jullie huidige learning management system (LMS). Willen jullie toch een nieuw LMS aanschaffen? Kies dan een LMS met geïntegreerde auteurstool-functie. Dan weet je zeker dat ze naadloos op elkaar aansluiten.

4. Cloud based versus on-premise software

Hebben jullie voorkeur voor een software-as-a-service (SaaS) oplossing of on-premise software? Bij een cloud based e-learning tool hoef je waarschijnlijk niet om te kijken naar product updates. Tools die op je computer staan, moet je zelf om de zoveel tijd updaten. Dat kost je niet alleen tijd; vaak moet je ook betalen voor een nieuwe versie.

5. Hoe gebruik je de auteurstool?

Niet alle tools om trainingen te maken zijn even gebruiksvriendelijk. Zo moet je met Adobe Captivate bijvoorbeeld echt leren werken. Wil je  eerst een training volgen, voordat je zelf een training kunt maken? Of wil je meteen zelf aan de slag met een dummy-proof content creator?

Kies de e-learning tool die past bij jouw organisatie

Hopelijk geeft deze blog je inzicht in de grootste verschillen en overeenkomsten tussen de populaire tools om trainingen te maken. Om je keuze nóg makkelijker te maken, hebben we alle selectiecriteria voor auteurstools in één handige checklist gezet. Zo vergeet je nergens aan te denken!