waar-let-je-op-blended-learning-traject - Studytube

Een blended leertraject ontwikkelen: Waar let je op?

Blended learning maakt het leren en ontwikkelen efficiënter, effectiever en vaak ook leuker. Goede redenen om zelf ook met deze leermethode aan de slag te gaan. Maar, het maken van een goed blended learningtraject is niet in een uurtje gedaan. Het is een intensief proces en vergt een goede voorbereiding en vooral tijd. Waar let je op als je een blended learning traject ontwikkelt? Wat zijn de belangrijkste vragen om jezelf te stellen? Deze blog helpt je op weg en geeft je 5 vragen om over na te denken.

Sluiten jouw (leer)doelstellingen aan op de wensen en behoeften van jouw medewerkers?

Blended learning is een middel om de doelstellingen van jouw organisaties te behalen. Het hebben van een blended leertraject is geen doel op zich. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te bepalen wat je wilt bereiken met het leertraject. Uiteindelijk wil je een blended learning traject neerzetten dat waarde toevoegt voor jouw medewerkers.

Bedenk daarom wat jij je medewerkers wilt leren, maar vooral ook waarom zij dit moeten leren. Check vervolgens of dit aansluit bij de behoeftes en wensen van de medewerkers. Als zij niet inzien wat het nut is van de training, dan is het waarschijnlijk verspilde tijd, moeite en geld.

Beschik je over de juiste middelen, personen en hoeveelheid tijd?

De vormgeving van het blended learning traject wordt mede bepaald door een aantal externe criteria. Denk hierbij aan deadlines, budget, beschikbare trainers en bestaande content. De werkvormen die je kiest, zijn ook afhankelijk van de technische middelen die je voorhanden hebt. Heb je bijvoorbeeld een platform om het blended traject op aan te bieden? Of een learning management system om het gehele leerproces bij te houden? En, hoe ga je het online gedeelte van de training ontwikkelen?

Sluit het gekozen onderwijskundige model aan bij de leerdoelstellingen?

Willen jouw medewerkers graag de vrijheid om thuis te leren of zijn ze liever op locatie? Welke rol speelt de trainer of de vakexpert in het geheel? Moeten de medewerkers het gehele traject doorlopen of is dit per medewerker te bepalen? Welke informatie geef je op welk moment in het traject?

Het zijn vragen die samenhangen met de keuze van een onderwijskundig model. Het gekozen model fungeert als raamwerk voor de verdere invulling van het leertraject. Het model bepaalt namelijk de focus op online of offline, de rol van de trainer en vakexpert, de flexibiliteit van het traject én de locatie waar het leren plaatsvindt. Het is belangrijk om de leerdoelstellingen van het traject mee te nemen in de keuze van het model. Je hebt hier tenslotte de wensen van de medewerkers in meegenomen.

Weten jouw medewerkers dat het blended learning traject bestaat?

Het ontwikkelen van het blended leertraject is natuurlijk een groot deel van het gehele proces. Toch stopt het niet na de ontwikkeling. Je hebt niks aan een traject dat op de plank ligt omdat niemand afweet van het bestaan. Dus hoe zorg jij dat jouw medewerkers je zorgvuldig ontwikkelde traject volgen? Denk na over een communicatie- en marketingplan en ‘get the word out’.  

Evalueer jij het succes van het blended learning traject?

Uiteindelijk wil je bepalen of het blended traject een succes is (of niet). Met een goede evaluatie stel je vast wat goed loopt, wat de belemmeringen zijn en wat verbeterd moet worden. Heb jij van te voren bedacht welke factoren bepalen of het traject succesvol is? Wat de performance indicatoren zijn?

Goed nieuws als je beschikt over SMART-geformuleerde leerdoelstellingen. Hier herleid je namelijk de performance indicatoren uit. Aan de hand van deze performance indicatoren bepaal je hoe het blended leertraject presteert en dus het succes. Denk aan bijvoorbeeld de gemiddelde score op de online eindtoets, of het praktijkexamen. Zorg wel dat je de factoren op de juiste manier meet. Je wilt natuurlijk geen onbetrouwbare metingen.

Dus, waar let je op bij het ontwikkelen van een blended learning traject?

Het ontwikkelen van een blended learning traject is een proces waarbij je aan veel onderdelen moet denken. Belangrijk is dat je aan het begin helder formuleert wat je wilt bereiken met dit traject. Deze doelstellingen geven je namelijk veel houvast door het ontwikkelproces heen. Daarnaast is het essentieel om je blended traject te blijven evalueren en continu te optimaliseren.

Creëer zelf een blended learning traject

Hopelijk helpt deze blog je op weg. Heb je toch behoefte aan meer houvast? Wij hebben een praktische how-to gids ontwikkeld. Hierin nemen we je stap voor stap mee door het ontwikkelproces van een blended learning traject. Download de gids hier.

Learning & Development Monitor 2021

Het definitieve onderzoeksrapport over het Nederlandse leerlandschap van 2021. Zijn we klaar voor een massale omscholing?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.