Vier collega’s leren op hun mobiele telefoons

Hoe Ksyos haar medewerkers inspireert om te blijven ontwikkelen

Zorginstelling Ksyos wil gezondheidszorg bereikbaar en betaalbaar maken voor iedereen in Nederland. Door patiënten, medici en artsen online met elkaar te verbinden, zorgen ze voor kortere wachtrijen en specialistische zorg dicht bij huis. Nu wil de organisatie inzetten op een digitale transformatie, om zo mee te bewegen met alle ontwikkelingen in het vakgebied. Daarbij speelt Learning & Development een belangrijke rol, en dus mocht Studytube mee aan boord als leerpartner.

De zorgsector krijgt te maken met allerlei ingrijpende veranderingen, trends en ontwikkelingen. Zo is het voor zorgmedewerkers essentieel om bij te blijven met alle nieuwe regels rond thema’s als privacy, veiligheid en persoonlijke patiëntgegevens. Als organisatie moet je dus flexibel zijn, en gerichte scholing van werknemers kan daartoe bijdragen.

“Door de constante veranderende omstandigheden, van zowel intern als buitenaf, moet je als organisatie wendbaar zijn om de opgestelde doelen te behalen,” zegt Esther Taling, HR-adviseur Learning & Development bij Ksyos. “Via Learning & Development kan je zo’n wendbare organisatie worden én blijven.”

Ksyos koos voor het complete leerplatform van Studytube om hen te helpen op weg naar die broodnodige wendbaarheid. Op 1 maart 2021 ging de op maat gemaakte Ksyos Academy live, gevolgd door vele positieve reacties van de werknemers.

Win-win

Taling weet als geen ander dat het van belang is om collega’s te blijven prikkelen en aansporen op leergebied. Daarom bekijkt de organisatie voortdurend hoe ze het leerproces kunnen koppelen aan bedrijfsinterne initiatieven.

“Via een collega die vaak naar Bali afreist, kwam het idee om voedselpakketten voor het eiland in te zamelen,” legt Taling uit. “Vervolgens besloot Ksyos om één voedselpakket te schenken per afgeronde training in de maand juni. Dat zorgde niet alleen voor maar liefst 85 ingezamelde voedselpakketten, maar droeg ook bij aan het behalen van de leerdoelen voor dat kwartaal. Een win-winsituatie dus.”

Bovendien selecteert de L&D-adviseur iedere maand negen onderwerpen, allemaal met een link naar de leerdoelen voor dat kwartaal, om beschikbaar te stellen op het leerplatform. De werknemers zelf mogen via een enquête een tiende thema aanleveren. Dat zet aan tot proactief meedenken en engagement.

Kennisdeling

Ook houdt Ksyos zogenoemde Lunch & Learn-sessies, met als doel het delen van informatie binnen het bedrijf. “Het is ontzettend belangrijk om zowel binnen de organisatie zelf als in de industrie kennis met elkaar te vergaren en te delen,” aldus Taling.

“De zorgindustrie verandert razendsnel en op die veranderingen moet je inspelen. Zeker in tijden van thuiswerken en isolatie dienden deze sessies ook als manier om contact met elkaar te houden en elkaar beter te leren begrijpen. In de toekomst, als het weer fysiek kan, zullen we die sessies meer koppelen aan de gekozen onderwerpen voor dat kwartaal.”


Leerpartners

De samenwerking tussen Ksyos en Studytube is nog pril. Toch kijken beide partijen nu al terug op een succesvolle start. Taling en haar collega’s merken de positieve impact die het leerplatform tot nu toe heeft gehad.

“Het was altijd lastig om het managen van de leervoortgang in beeld te brengen,” vertelt Taling, “en met het LMS is dat nu overzichtelijk. De centrale leeromgeving en bibliotheek van Studytube geven onze werknemers de mogelijkheid om zich breed of specifiek te scholen. Ook zullen we later dit jaar op maat gemaakte trainingen realiseren dankzij de auteurstool van Studytube.”

Word een toekomstbestendige organisatie

Om klaar te zijn voor de toekomst zal je als organisatie moeten groeien en ontwikkelen. In ons E-book kom je erachter hoe je een lerende organisatie wordt.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.