De drie grootste uitdagingen rondom leren & ontwikkelen van dit moment

De drie grootste uitdagingen rondom leren & ontwikkelen van dit moment

Leren & ontwikkelen staat hoog op de prioriteitenlijst van de meeste organisaties in 2022. Logisch, want welk bedrijf wil zichzelf nu niet continu doorontwikkelen en klaarstomen voor de toekomst? Toch blijkt het volgens onze laatste Learning & Development Monitor nog niet zo eenvoudig om het potentieel van medewerkers te benutten. Maar wat staat hun ontwikkeling in de weg? We zetten de grootste actuele uitdagingen voor je op een rij.

Je medewerkers kunnen pas het beste uit zichzelf halen als je hen de juiste en meest relevante leer- en ontwikkelmogelijkheden aanbiedt. Maar hoewel leermogelijkheden en budgetten in de meeste organisaties wel beschikbaar zijn, worden de middelen volgens ons onderzoek (nog) te weinig gebruikt. Wat maakt het zo lastig om medewerkers aan de slag te krijgen met leren?

Uit de Studytube Learning & Development Monitor 2022 blijkt dat bijna twee derde van de HR professionals stelt dat er (te) veel onbenut potentieel is in de organisatie. Tegelijkertijd blijken de omstandigheden om te leren verre van ideaal.

De uitdagingen die HR- en L&D-managers nu vaker tegenkomen rondom leren & ontwikkelen hebben vooral te maken met het optimaal faciliteren van leermogelijkheden en het inbedden van een stevige leercultuur. Hierdoor blijft proactief eigenaarschap van medewerkers op het gebied van hun groei en ontwikkeling achter. En dat is nou juist zo hard nodig om een succes te maken van jouw leerbeleid.

Maar, er is ook goed nieuws: als je de volgende uitdagingen weet te pareren, heb je binnen no time een gezonde, lerende organisatie. Dus: welke ga jij als eerste tackelen?

Uitdaging 1: Passende mogelijkheden voor leren & ontwikkelen aanbieden

Leren & ontwikkelen - leeraanbod
Bron: Studytube L&D Monitor 2022

Hoe kom je tegemoet aan individuele leerwensen en -behoeften?

Iedereen heeft andere leerwensen en leert op zijn of haar eigen manier. Er is daardoor geen one-size-fits-all oplossing. Zelfs niet wanneer medewerkers op hetzelfde niveau werken of vergelijkbare trainingen dienen te volgen om hun functie te kunnen uitoefenen. Passend leeraanbod ziet er voor elke medewerker anders uit.

Hoe maak je de overstap van klassikaal naar online leren?

Online leren neemt toe in populariteit. Maar hoe maak je in jouw organisatie de overstap van klassikaal naar online leren? Het overhevelen van de oorspronkelijke lesstof naar een online platform is niet voldoende. Docenten of trainers zullen hun cursusontwerp moeten heroverwegen en strategisch moeten bepalen welke elementen beter geschikt zijn voor online onderwijs en welke toch nog steeds face-to-face moeten worden onderwezen.

Uitdaging 2: Aandacht creëren voor leren & ontwikkelen

Leren & ontwikkelen - communicatie
Bron: Studytube L&D Monitor 2022

Hoe creëer je een stevige leercultuur?

Meer digitaal leren vereist een hogere mate van zelfstandigheid. Het biedt medewerkers immers de vrijheid om zelf hun leeractiviteiten in te delen en hun eigen tijd en plaats te bepalen. En op eigen houtje aan de slag gaan met leren en met regelmaat aan je ontwikkeling werken vereist een bepaalde mentaliteit. Om medewerkers voldoende betrokken en gemotiveerd te houden, dien je een stevige leercultuur te creëren en deze sterk te verankeren in de organisatie.

Hoe maak je informeel & social learning mogelijk?

Volgens het bekende 70-20-10-leerprincipe van Charles Jennings vindt slechts 10 procent van het leren & ontwikkelen in formele setting plaats; via een opleiding, training of cursus. Het grootste deel wordt al doende geleerd; door ervaring, experimenteren en reflectie (70%), en door samenwerking met anderen; social learning (20%). Dit alles dien je als organisatie dus ook zo makkelijk mogelijk te maken.

Uitdaging 3: De technologie op orde brengen

Bron: Studytube L&D Monitor 2022

Hoe maak je leren & ontwikkelen digitaal toegankelijk(er)?

Leren vindt steeds vaker digitaal plaats. Maar hoewel L&D-afdelingen de digitalisering bijna unaniem omarmd hebben voor de lange termijn, zijn HR-professionals en leidinggevenden beduidend positiever over het beschikbare leeraanbod dan overige medewerkers. Uit de L&D Monitor van Studytube bleek dat het aanbod volgens laatstgenoemde groep onder andere minder ruim en toegankelijk is dan HR-professionals en leidinggevenden vinden.

Hoe bied je voldoende digitale ondersteuning?

Wanneer leren vaker online plaatsvindt, dien je dit goed te ondersteunen. Medewerkers verwachten een consistente, hoogwaardige digitale leeromgeving. Je bent namelijk volledig overgeleverd aan de technologie die je tot je beschikking hebt.

Benieuwd hoe je jouw organisatie kunt helpen om bovenstaande uitdagingen te pareren? In onze how-to gids Leren & ontwikkelen in een hybride werkomgeving ontdek je de drie optimale leervormen om jouw medewerkers aan de slag te krijgen en om van jouw bedrijf een succesvolle lerende organisatie te maken.

Download How-to gids

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.