Rugzijde van een man in een vest met een print van het Matrix Fitness-logo

Matrix Fitness ondersteunt managers in opleiding met Studytube

Matrix Fitness, een toonaangevende leverancier van commerciële fitnessproducten, werkt al sinds 2018 samen met Studytube om te voorzien in de leerbehoeften van haar medewerkers. Toen in 2020 de middenlaag van het bedrijf uitbreidde met enkele kersverse managers, zocht Matrix Fitness een manier om hen optimaal bij te scholen en hen zo beter voor te bereiden op hun nieuwe rol. Het resultaat: het Managers Development Programma.

Op basis van de diverse leer- en ontwikkelvragen binnen de organisatie werkte Matrix Fitness een L&D-visie uit, gestoeld op de gedachte dat je iedere dag moet werken aan een betere versie van jezelf. In 2018 vertaalden ze dat beleid naar de praktijk met het leerplatform van Studytube.

In september 2020 kwam daar een bijzondere opleidingswens bij. “Er was toen sprake van een uitbreiding in de middenlaag van het bedrijf,” aldus Pepijn de Munnik, HR Business Partner bij Matrix Fitness. “Het ging om collega’s die allemaal doorgroeiden naar een leidinggevende rol, en we wilden hen een passende vorm van ondersteuning bieden vanuit HR én Matrix Fitness als geheel: het Managers Development Programma.”

Leerplan voor leiders in wording

Voor de invulling van het Managers Development Programma vond Matrix Fitness inspiratie in het functieprofiel van de ideale Matrix-manager en de bijbehorende leiderschapsprincipes.

“Drie onderwerpen staan centraal,” vertelt De Munnik. “Ten eerste moet je als leidinggevende de juiste persoonlijkheid hebben, wat te vertalen is in wat je kunt (je competenties) en wat je laat zien (je gedrag). Ten tweede hechten we veel belang aan de leiderschapsstijl; bij Matrix Fitness is dat een combinatie van wederzijds respect, een constructieve kritische blik, en een benaderbare, dienstbare houding. Ten derde benadrukken we de ambitie van de leidinggevende: een passie voor zowel team- als individueel succes.

Vervolgens stelde Matrix Fitness een concreet leerplan op. Zo kunnen de aspirant-managers terecht op de leeromgeving van Studytube om zich te verdiepen in een selectie van leiderschapstrainingen. Ook vindt er één keer per zes weken een intervisiebijeenkomst plaats. Daar bespreken de verschillende managers met elkaar en de HR-afdeling vraagstukken waar managers mee te maken krijgen op de werkvloer, en hoe ze daarmee kunnen omgaan.

“Ook staat een persoonlijke coach steeds aan hun zijde,” vult De Munnik aan. “Daarbij focussen ze op de persoonlijke uitdagingen van de managers in opleiding: ‘Wie ben ik als manager?’ ‘Waar loop ik in de rol van manager tegenaan?’ Daarnaast is feedback een belangrijke factor: tweemaal per jaar geven teamleden en leidinggevenden een terugkoppeling, zodat de manager in kwestie nog meer kan groeien.”

Invloed op leercultuur

Voorlopig biedt het Managers Development Programma een leertraject van één jaar voor drie hoopvolle managers. In de eerstvolgende maanden komen daar nog twee leden bij. Nu al is zeker dat het programma een vaste plek krijgt bij Matrix Fitness, en dat deze investering positieve neveneffecten heeft met betrekking tot de algemene leercultuur van de organisatie.

“Dankzij het Managers Development Programma maken managers actief tijd voor leren en ontwikkelen,” verduidelijkt De Munnik. “Zij spelen dus een belangrijke rol in de leercultuur: als Learning & Development hun aandacht heeft, dan kunnen zij vervolgens hun medewerkers sturen en stimuleren bij hun leerbehoeften, door bijvoorbeeld de vraag ‘Heb je al eens naar Studytube gekeken?’ te stellen.”

Het mooie verhaal is dus zeker nog niet uitverteld. “We werken al drie jaar samen met Studytube. Zodra het weer tijd is om leercontent te vernieuwen, kunnen we met Studytube in gesprek over welke leeroplossingen en koppelingen er mogelijk zijn. Daarnaast praten we met Customer Success Manager Mia regelmatig over L&D-strategieën in het algemeen, en hoe wij die als organisatie aandacht kunnen geven. Dat heeft mij aangenaam verrast.”

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.