Hoe kies je het juiste Learning Management Systeem? Start met deze 8 vragen!

Een Learning Management Systeem, of LMS in het kort, is de digitale ruggengraat van moderne leer- en ontwikkelingsstrategieën. Het is dé plek waar leren, meten en optimaliseren samenkomen. Maar hoe kies je er een die precies aansluit op de leerbehoeften en -doelstellingen van jouw organisatie? In dit artikel delen we 8 vragen om jouw behoeften te identificeren.

Een LMS biedt een breed scala aan voordelen voor organisaties van verschillende groottes, actief in diverse sectoren. Van efficiëntie en tijds- en kostenbesparing tot het vergroten van de medewerkersbetrokkenheid bij het leren en ontwikkelen; je kunt er veel mee bereiken. Maar er zijn veel opties en elk systeem heeft zo zijn eigen specifieke voordelen. Daarom delen we hieronder acht handige vragen waarmee je een helder beeld krijgt van jullie behoeften.

8 vragen om jouw LMS-behoeften te identificeren

1. Wat zijn je leerdoelen?

Laten we bij het begin beginnen: de beoogde resultaten van jullie L&D-initiatieven. Maak eerst duidelijk wat de specifieke doelen en resultaten zijn die je wilt bereiken met een Learning Management Systeem. Ben je bijvoorbeeld gericht op compliance-training, het ontwikkelen van vaardigheden en powerskills, of een combinatie van beide? Schrijf je doelen op.

2. Wat is de doelgroep van jouw Learning Management Systeem?

Identificeer de verschillende groepen lerende medewerkers binnen je organisatie. Zijn het uitsluitend werknemers of ook klanten of partners? En hebben ze vergelijkbare leerbehoeften, of zijn deze juist zeer divers? Door je doelgroep of doelgroepen te beschrijven, kun je beter voor ogen houden wat zij nodig hebben om optimaal te kunnen leren en ontwikkelen.

3. Welke soorten inhoud wil je aanbieden?

Vervolgens kun je het type trainingen definiëren dat je beschikbaar wilt stellen via jouw LMS. Zijn dit uitsluitend opleidingen van externe aanbieders of ook eigen trainingen? Klassikale opleidingen, blended-learning-trajecten, online trainingen, of alledrie? En zijn jullie online trainingen voornamelijk tekstgebaseerd, video’s, interactieve simulaties, of een mix? Denk er bij de inhoud ook aan of je bijvoorbeeld bepaalde leerpaden of leerlijnen wilt kunnen implementeren, zoals voor specifieke functies of onboarding.

4. Wil je dat jouw medewerkers makkelijk zelf kennis kunnen delen?

Is het voor jouw doelen belangrijk dat interne kennisexperts ook zelf eenvoudig leercontent kunnen toevoegen voor kennisdeling? Dan wil je mogelijk dat jouw medewerkers hierbij soepele ondersteuning en slimme suggesties voor content kunnen krijgen van een auteurstool, zoals de Studytube Auteurstool met AI-co-piloot. Ook belangrijk om over na te denken: wil je interne events organiseren en integreren? Dan zul je ook daarvoor naar opties moeten kijken.

5. Wil je dat jouw medewerkers via het LMS ook van elkaar kunnen leren?

Voor sommige organisaties is het ook belangrijk dat medewerkers niet alleen via formele opleidingen en trainingen leren, maar ook door interactie met elkaar; social learning. Wil je bijvoorbeeld dat zij gemeenschappelijke normen, waarden en werkwijzen kunnen delen voor een meer samenhangend en verbonden team? Dan heb je mogelijk ook behoefte aan een social learning-component op jouw Learning Management Systeem.

6. Werkt jouw organisatie met veel externe opleiders samen?

Als je veelvuldig gebruikmaakt van extern leeraanbod, loont het om de inkoop hiervan te centraliseren. Wil jij graag efficiënter inkopen? Beter zicht op de kwaliteit van jullie leeraanbod? En/of betere inkoopkortingen kunnen bedingen? Dan is een LMS met slimme functies en ondersteuning bij leveranciersmanagement ideaal.

7. Heb je inzicht nodig in kwalificaties & certificaten op jouw Learning Management Systeem?

Denk er ook over na hoe belangrijk het is voor jullie dat medewerkers kwalificaties en certificaten kunnen behalen via jouw LMS en hier inzicht in krijgen. Zou jouw organisatie geholpen zijn met automatisering van terugkerende taken, zoals het versturen van herinneringen en notificaties over te volgen trainingen, binnen medewerkers-compliance? In hoeverre wil je beheer kunnen uitvoeren op kwalificaties en certificaten?

8. Hoe belangrijk is het voor jullie om medewerkers de regie te geven?

Als je jullie medewerkers graag in staat stelt om meer zelfstandig te kunnen leren en ontwikkelen, dan zal je bij jouw Learning Management Systeem een gepersonaliseerde leerervaring, gebruiksvriendelijkheid en relevantie centraal willen stellen. Maar wellicht heb je in dat geval bijvoorbeeld ook behoefte aan eenvoudige goedkeuringsprocessen binnen jouw LMS voor het volgen van externe opleidingen.

Meer hulp nodig om uit te komen op het ideale LMS voor jouw organisatie? Download dan ook ons e-book ‘Het juiste LMS kiezen: een stap-voor-stap gids’.

Het juiste Learning Management Systeem kiezen

Download de complete gids

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.