Leerbehoeften: waarom zijn ze zo waardevol en hoe identificeer je ze?

Om het leren en ontwikkelen te laten slagen binnen de organisatie moet je wel weten wat de leerbehoeften van je medewerkers zijn. Door erachter te komen wat zij willen leren, kun je ze het beste begeleiden. Dit werkt niet alleen goed voor de motivatie van de medewerker, maar heeft ook een positief effect op de prestaties van de organisatie. Maar hoe kom je er nou achter wat je mensen willen leren?

Wat zijn leerbehoeften?

Leerbehoeften zijn de dingen die je wilt leren om beter te worden in je werk. Het zijn de vaardigheden, kennis en ervaringen die je nog mist of waar je meer van wilt weten. Misschien wil je leren hoe je beter kunt communiceren met je collega's, of misschien heb je meer technische vaardigheden nodig om efficiënter te werken. Door te begrijpen wat je leerbehoeften zijn, kun je gericht op zoek gaan naar opleidingen, trainingen en andere leermogelijkheden die je kunnen helpen om beter te worden in wat je doet. En dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je werkgever!

Welke verschillende soorten leerbehoeften zijn er?

Er zijn verschillende soorten leerbehoeften die medewerkers kunnen hebben. Allereerst zijn er de technische vaardigheden die specifiek zijn voor de functie van de medewerker, zoals het leren van bepaalde software, programma's of processen. Ook zijn er de zogenaamde 'soft skills', zoals communicatie, leiderschap en samenwerking, die bijdragen aan het succes van de medewerker en de organisatie. Tot slot zijn er de behoeften aan persoonlijke ontwikkeling, zoals stress management, timemanagement en persoonlijk leiderschap. Ook kan er behoefte zijn aan het opdoen van nieuwe kennis en expertise, bijvoorbeeld over nieuwe ontwikkelingen binnen de branche of over trends en ontwikkelingen in de markt. Door een breed scala aan leerbehoeften te identificeren, kunnen organisaties gerichte leer- en ontwikkelingsprogramma's aanbieden die inspelen op de unieke leerbehoeften van hun medewerkers.

Waar is het zo belangrijk deze behoeften te identificeren?

Het formuleren van leerbehoeften is een belangrijk onderdeel van professionele ontwikkeling. Door duidelijk te maken wat je wilt leren en waarom, kun je gericht op zoek gaan naar de juiste opleidingen, trainingen of andere leermogelijkheden die aansluiten bij jouw behoeften. Het formuleren van leerbehoeften is niet alleen belangrijk voor medewerkers zelf, maar ook voor hun managers.

Belang voor medewerkers: gericht werken aan persoonlijke ontwikkeling

Voor medewerkers is het belangrijk om hun leerbehoeften te formuleren, omdat ze zo gericht kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Door te weten wat je wilt leren en waarom, kun je je tijd en energie effectiever besteden aan het ontwikkelen van de vaardigheden en kennis die je nodig hebt om te groeien in je carrière. Het formuleren van leerbehoeften helpt medewerkers ook om hun eigen motivatie te vergroten en zich betrokken te voelen bij hun werk.

Belang voor managers: inzicht krijgen in de ontwikkelingsbehoeften van medewerkers

Voor managers is het formuleren van leerbehoeften van medewerkers belangrijk omdat het hen inzicht geeft in de ontwikkelingsbehoeften van hun teamleden. Door te weten wat de leerbehoeften van medewerkers zijn, kunnen managers gerichte feedback geven en gerichte leer- en ontwikkelingsprogramma's aanbieden die aansluiten bij de individuele behoeften van hun teamleden. Dit leidt tot een hogere betrokkenheid en productiviteit van medewerkers, wat uiteindelijk leidt tot betere bedrijfsresultaten.

Vijf manieren waarop je leerbehoeften in kaart brengt

Het is belangrijk om te weten wat iemands leerbehoeften zijn, zodat er gericht gewerkt kan worden aan professionele ontwikkeling. Maar hoe kun je deze leerbehoeften nu het beste in kaart brengen? Hieronder volgen vijf manieren om dit te doen.

  1. In gesprek gaan

Een goed gesprek met iemand voeren is een prima manier om erachter te komen wat iemand graag wil leren. Stel open vragen en luister goed naar wat de ander te zeggen heeft.

  1. Feedback vragen

Feedback vragen aan collega's, leidinggevenden of andere betrokkenen kan helpen om een beter beeld te krijgen van iemands sterke punten en ontwikkelpunten.

  1. Assessments

Het afnemen van assessments of testen kan ook inzicht geven in de leerbehoeften van iemand. Deze testen meten bijvoorbeeld competenties, persoonlijkheidskenmerken en interesses en kunnen helpen bij het bepalen van gerichte ontwikkelingstrajecten.

  1. Observatie

Door iemand te observeren tijdens het werk, kunnen sterke en zwakke punten aan het licht komen. Dit kan ook helpen om gerichte leertrajecten aan te bieden.

  1. Leermanagement systemen

Tegenwoordig zijn er diverse leermanagement systemen, zoals Studytube, beschikbaar die medewerkers de mogelijkheid bieden om zelf hun leerbehoeften in kaart te brengen. Door middel van bijvoorbeeld assessments en persoonlijke ontwikkelplannen kunnen medewerkers zelf aan de slag met hun professionele ontwikkeling.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.