Blended-learning-trends

De belangrijkste trends binnen blended learning

Blended learning is een steeds populairder wordende leermethode binnen organisaties, en de inzet van deze mix van leervormen gaat de komende tijd nog populairder worden. Dat komt door een aantal maatschappelijke ontwikkelingen. In deze blog zetten we de belangrijkste trends op een rij die ervoor zorgen dat blended learning steeds populairder wordt.

1. Individualisatie vraagt om "persoonlijke" content

Uniek zijn is koning in onze huidige maatschappij. Medewerkers willen liever origineel en persoonlijk, dan massa en een generiek aanbod. Dit geldt voor hun telefoonabonnement, maar ook voor het leeraanbod dat zij verwachten bij hun werkgever. Zij willen een leeraanbod dat aansluit bij hun persoonlijke wensen, behoeften en werksituatie. De medewerker wil centraal staan en een nuttig leerprogramma volgen. Het uitgangspunt van blended learning: meerwaarde creëren voor de medewerker.

2. Nieuwe vormen bieden meer mogelijkheden

Nieuwe technologieën zoals robotica, augmented en virtual reality zorgen voor meer mogelijkheden en afwisseling in het leeraanbod. Een blended learning-mix hoeft niet enkel meer te bestaan uit e-learnings en klassikale onderdelen. De nieuwe technieken maken het mogelijk om de combinatie uit onderdelen te laten bestaan die persoonsspecifieker zijn; denk aan praktische simulaties die ingaan op de specifieke werkomstandigheden van de medewerker.

3. Mobile learning wordt steeds populairder

Mobiele apparaten spelen een grote rol in ons leven. We kunnen niet meer zonder onze telefoon of tablet. Het leven is steeds meer on-the-go. Ook jouw medewerkers zijn hieraan gewend geraakt. Zij willen hun trainingen op hun smartphones of tablets kunnen volgen. Je wilt dus dat de online trainingen die jij in je blended leertraject gebruikt mobiel beschikbaar zijn.

4. Leren is meer geïntegreerd in het dagelijkse werkritme

Doordat we continu online zijn, wachten medewerkers niet meer op antwoorden. Zij willen een antwoord op het moment dat zij tegen een probleem aanlopen of een gebrek aan kennis. Leren gebeurt steeds meer just-in-time en steeds minder op een van tevoren gepland moment. Het gebeurt tijdens het werken en in het ritme van de dagelijkse workflow.

Microlearnings spelen in op deze probleemgestuurde manier van leren. Deze kleine "brokjes" informatie stimuleren leren op de werkvloer. Zorg daarom dat zij onderdeel zijn van het blended leertraject. Je maakt hierdoor van de werkomgeving ook een leeromgeving.

5. Kennisdeling staat centraal

Mensen leren nog altijd graag van andere mensen. Actieve kennisdeling stimuleren is dan ook het beste dat je kunt doen als organisatie. Niet altijd even gemakkelijk in dit digitale tijdperk.

Een blended leertraject biedt verschillende manieren om social learning te stimuleren. Zowel digitale als persoonlijke vormen van kennisdeling worden daarom steeds meer toegepast.

Zelf een blended leertraject maken?

Zoals je gelezen hebt, kun je met blended learning dus op verschillende manieren inspelen op dé maatschappelijke trends van nu. Zo geef je ze een plek in het leerlandschap van jullie organisatie.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.