Twee personen kijken naar een beeldscherm met daarop het Studytube Learning Experience Platform

Wat is een Learning Experience Platform?

Het complete leerplatform van Studytube bevat, in essentie, een voorkant (het Learning Experience Platform) en een achterkant (het Learning Management Systeem). In dit artikel gaan we dieper in op de voorkant, die we vroeger onze Online Academy noemden. Wat is een Learning Experience Platform precies? Waarom is het in onze huidige maatschappij essentieel? En hoe ga je er concreet mee aan de slag?

Wat is een LXP?

Een Learning Experience Platform (LXP) is een online leeromgeving die alle ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers van een organisatie bundelt en op een overzichtelijke manier weergeeft. Dankzij dat inzicht kunnen ze er eenvoudig zelf trainingen zoeken, boeken en volgen – waar en wanneer het hen uitkomt.

In plaats van de term “Learning Experience Platform” gebruikt men daarbij ook wel benamingen als “leerplek”, “leerportaal” of “bedrijfsacademy”. Bij Studytube kan je het Learning Experience Platform aanbieden in je eigen huisstijl, wat het herkenbaar en vertrouwd maakt voor je medewerkers.

Waarom kiezen organisaties voor een LXP?

De coronacrisis heeft de digitalisering van onze samenleving gevoelig versneld, en we omarmden met z’n allen werkvormen en bedrijfsvoeringen op maat van het “nieuwe normaal”. Steeds meer ondernemingen beseffen het belang van toekomstbestendigheid: nieuwe kennis en vaardigheden verwerven om klaar te zijn voor de veranderingen aan de horizon.

Een leerplatform speelt daarbij een cruciale rol. De centralisering van het opleidingsaanbod maakt het leerproces laagdrempelig, intuïtief en efficiënt. Bovendien biedt het altijd en overal inzicht: medewerkers krijgen er een beeld van hun leercurve en persoonlijke ontwikkeling, terwijl leidinggevenden en HR-professionals aan de achterkant (het LMS) kunnen opvolgen wie wat leert – of wie wat zou moeten leren.

Hoe richt je een Learning Experience Platform in?

Volgens de manier die het best bij jouw organisatie past! Bij Studytube beseffen we dat niet één trainingsbibliotheek de perfecte verzameling van alle relevante kennis en vaardigheden bevat, dus op ons Learning Experience Platform puzzel je naar hartenlust het aanbod bijeen dat alle unieke leerbehoeften binnen jouw bedrijf invult.

Je kan je persoonlijke combinatie van online trainingsbibliotheken bovendien nog uitbreiden met een extern leeraanbod via onze Opleidingsintermediair. Die maakt het mogelijk om vlot opleidingen te zoeken en te boeken bij ruim 1.000 Nederlandse opleiders van topkwaliteit. Het volledige proces, van aanvraag tot facturatie, is geautomatiseerd, wat een waardevolle tijdwinst oplevert.

Heeft jouw organisatie bedrijfsspecifieke leercontent? Ook die voeg je eenvoudig toe aan ons Learning Experience Platform. Daarnaast is het mogelijk om via onze gebruiksvriendelijke auteurstool zelf je eigen online trainingen aan te maken en zo op een efficiënte manier unieke bedrijfsinterne kennis te delen en te bewaren.

Een persoonlijke leerervaring

De aankoop en implementatie van een Learning Experience Platform is slechts de eerste stap op weg naar een lerende organisatie. Daarom is de adoptie en activatie van je leeromgeving uiterst belangrijk: via proactieve promotie inspireer je medewerkers om hun ontwikkeling te verrijken op het leerplatform.

Bij Studytube leveren we in dat opzicht niet alleen begeleiding op maat (jouw succes is belangrijk voor ons!) en hulp bij praktische vragen, maar hebben we het Learning Experience Platform zodanig ingericht dat de gebruiker telkens weer een persoonlijke, aangename leerervaring krijgt.

Op basis van jouw voorkeuren, interesses en profiel geeft ons platform – dankzij algoritmes en slimme technologieën – regelmatig relevante suggesties en tips. De ontdekpagina presenteert het leeraanbod in een volgorde die is bepaald door jouw zoek- en leergedrag en dat van je collega’s. Als zij massaal training X of leerlijn Y volgen, passen die wellicht ook bij jou. Via tags moedig je collega’s aan, of wijs je hen op een boeiende cursus.

Hoe kan een LXP mijn organisatie helpen?

Elke organisatie is uniek en heeft een personeelsbestand vol diverse individuen met hun eigen specifieke leerbehoeften. Met het Learning Experience Platform van Studytube vervul je al die wensen, vergroot je de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers, en versterk je zowel je werkgeverschap als je toekomstbestendigheid.

Hoe ziet dat er concreet uit? Daar helpen wij je graag bij. Contacteer ons voor een kennismakingsgesprek of een demo, zodat we samen kunnen bekijken hoe we ons Learning Experience Platform perfect gaan afstemmen op jouw organisatiedoelen en leerbehoeften.

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.