Hoe het leerplatform van Studytube kennisdeling en -borging makkelijker maakt

Van betere samenwerking en hogere productiviteit tot aan meer innovatie in jouw organisatie: met effectief kennismanagement kun je een hoop bereiken. Wil jij de werkprestaties, -processen en resultaten in jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen? Lees dan verder en ontdek hoe Studytube bijdraagt aan optimale kennisdeling en -borging.

Kennisverlies is kostbaar. Maar de kennis die elk van jouw medewerkers in huis heeft, lijkt soms moeilijk te vangen. Kennis is daardoor vaak versnipperd en ‘ongrijpbaar’. Daarnaast zorgt een gebrek aan kennisdeling tussen medewerkers voor veel verloren tijd en gemiste kansen. In dit artikel laten we met concrete voorbeelden zien hoe je de bovengenoemde drie uitdagingen oplost met het leerplatform van Studytube. Voorkom kennisverlies, centraliseer versnipperde kennis en stimuleer kennisdeling met het grootste gemak!

Hoe je kennisverlies voorkomt met het platform van Studytube

Een onderzoek van het World Economic Forum laat zien dat bijna 90 procent van de CEO's van grote organisaties zich zorgen maakt over het verlies van kennis en expertise binnen hun organisatie. Wil jij deze zorgen in jouw bedrijf wegnemen en kennisverlies effectief voorkomen? Met ons leerplatform bereik je dit op de volgende manier:

1. Je stimuleert indirecte kennisdeling

Indirecte kennisdeling is het delen van kennis met tussenkomst van een medium. Hiermee wordt de kennis losgekoppeld van de medewerker die het bezit en opgeslagen in digitale of geschreven vorm. Met het leerplatform van Studytube stimuleer je deze vorm van kennisdeling, doordat je hierop als medewerker eenvoudig zelf trainingen aanmaakt. Stap voor stap voeg je jouw content toe. En vervolgens deel je de training in een paar klikken met de juiste collega’s of groepen van collega’s door de training aan een bepaald leertraject toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een korte uitleg over hoe je een online marketingtool kunt benutten voor nieuwkomers op de marketingafdeling.

2. Je zorgt voor eenvoudige kennisborging

Voordat indirecte kennisdeling kan plaatsvinden, dient kennis eerst goed geborgd te worden. Doordat je met Studytube een centrale plek biedt waar alle kennis eenvoudig omgezet kan worden in digitale content, wordt kennisborging voor iedereen een stuk makkelijker. Er is dan namelijk geen onduidelijkheid meer over waar bepaalde kennis ondergebracht moet worden. Ons leerplatform is zo gebruiksvriendelijk dat zelfs iemand die nog nooit zijn of haar kennis digitaal in een training of korte microlearning heeft gevat, dat in een paar minuten heeft geregeld.

3. Je creëert effectieve offboardingsprocedures

Als medewerkers vertrekken nemen zij vaak een hoop kennis en expertise met zich mee. Maar met de juiste offboardingsprocedures voorkom je dat kritieke kennis jouw organisatie verlaat. Op het leerplatform van Studytube kun je offboardingstrajecten aanmaken en toewijzen aan medewerkers die binnenkort vertrekken. Met behulp van onze automatische triggers kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er automatisch een bericht verstuurd wordt wanneer een medewerker zijn pensioenleeftijd nadert of het einde van zijn contract in zicht is. Indien zij bepaalde kennis die nodig is voor het uitoefenen van hun werk nog niet eerder hadden geborgd, kunnen zij dit op dat moment direct alsnog doen.

Hoe je versnipperde kennis centraliseert met Studytube

Als organisatie wil je constant vooruit bewegen en blijven innoveren. Maar versnipperde kennis kan roet in het eten gooien. Op decentrale kennis kun je namelijk moeilijk voortbouwen en het kan leiden tot verkeerde beslissingen en inefficiënte processen. Ben jij klaar voor een centrale aanpak? Op de volgende manieren voorkom je versnippering met het leerplatform van Studytube:

1. Je gebruikt jouw Academy als centrale kennisbank

Omdat je kennis in vrijwel elk gewenst formaat kunt toevoegen, van tekst- en beeldmateriaal tot aan audio- en videobestanden, maak je van je eigen Studytube Academy eenvoudig een centrale kennisbank in jouw organisatie. Het leerplatform vergemakkelijkt kennisborging namelijk niet alleen aanzienlijk, het maakt het ook super simpel om de benodigde kennis op elk moment snel terug te vinden. Daar zorgen de geavanceerde categorisering en handige zoekfuncties wel voor! Start met typen in de zoekbalk en je ziet vanzelf de relevante content verschijnen.

2. Je biedt eenvoudig trainingen aan over kennisdeling en -borging

Welke informatie hoort waar? Hoe kun je je kennis op de juiste manier delen en borgen? Als iedereen hier duidelijkheid over heeft, voorkomt dit dat kennis versnipperd raakt. Met het leerplatform van Studytube introduceer je niet alleen duidelijke processen voor kennisdeling en -borging, je kunt hier ook gelijk training over aanbieden. Uitleg over hoe je kennis wilt laten documenteren of delen, deel je namelijk ook snel en eenvoudig via een eigen training op dit platform. En wil je dat elke medewerker hier vanaf de start van op de hoogte is? Dan voeg je de trainingen over dit onderwerp in paar klikken toe aan een standaard onboardingstraject.

3. Je maakt met gemak uniforme onboardingstrajecten aan

Het is voor veel organisaties lastig om de onboarding van nieuwe medewerkers centraal te organiseren. Met het leerplatform van Studytube is dit echter een fluitje van een cent. Je kunt interne kennis namelijk eenvoudig omzetten in trainingen en presentaties op je Academy. Nieuwe medewerkers kunnen vervolgens in eigen tijd en onafhankelijk van locatie direct de benodigde kennis opdoen voor hun functie. Hierdoor hoeven zij niet eindeloos meetings te organiseren met collega’s (die ook volle agenda’s hebben). Ze doen zo sneller kennis op die relevant is voor het uitvoeren van hun werk en dat scheelt tijd en geld.

De digitale onboardingstrajecten zijn makkelijk aan te maken, toe te wijzen en aan te passen. Wordt er een nieuwe medewerker aan je Academy toegevoegd? Dan kan deze met behulp van onze automatische triggers gelijk de juiste onboardingstrainingen in zijn inbox vinden. Op basis van zijn of haar functie of team bijvoorbeeld.

Hoe je kennisdeling stimuleert via je eigen Studytube Academy

Kennis die uitsluitend in de hoofden van je medewerkers ‘opgeslagen’ blijft, leidt tot vertraging, fouten en gemiste kansen. Als er binnen de organisatie te weinig kennisdeling plaatsvindt, kan dat dus aardig in de kosten lopen. Maar hoe creëer je nou een cultuur waarin kennisdeling wordt aangemoedigd en gewaardeerd? Het leerplatform van Studytube helpt het je op de volgende manieren bereiken:

1. Je communiceert het belang van kennisdeling en -borging

Om het belang van kennisdeling te communiceren, kun je (met regelmaat) kennisdelingsactiviteiten organiseren. Dit kan variëren van vergaderingen tot teambuildingsactiviteiten. Zulke activiteiten zijn eenvoudig te organiseren met behulp van het Studytube-leerplatform. Je maakt simpelweg in een paar klikken een evenement aan en vervolgens nodig je er de gewenste deelnemers voor uit.

2. Je stelt met gemak automatische herinneringen in voor kennisdeling

Zoals we in eerdere voorbeeld al lieten zien, kun je ook diverse automatische triggers instellen op je eigen Academy. Deze kun je ook inzetten om herinneringen voor kennisdeling toe te sturen. Heeft een medewerker bijvoorbeeld een bepaalde training afgerond? Dan kun je hem of haar na een bepaald aantal dagen of weken vragen de nieuw verworven inzichten in een microlearning samen te vatten voor collega’s. Je kunt de automatische triggers ook gebruiken om medewerkers eraan te helpen herinneren dat er een relevante kennisdelingssessie voor hen aankomt, of om met regelmaat te vragen hun kennis te evalueren en waar nodig te documenteren.

3. Je maakt kennisdeling simpel, interactief, persoonlijk en leuk

Met het leerplatform van Studytube maak je kennisdeling en -borging een stuk makkelijker. Door deze laagdrempeligheid stimuleer je je medewerkers al, maar doordat het leerplatform ook interactief en gepersonaliseerd is, kun je van kennisdeling ook iets leuks maken. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld reviews van collega’s ontvangen over hun eigen training en elkaar aanmoedigen om meer van hun expertise te delen. Social learning wordt op verschillende manieren mogelijk gemaakt via de Academy. Dit maakt het een stuk leuker.

Met het leerplatform van Studytube voorkom je kennisverlies, centraliseer je versnipperde kennis en stimuleer je kennisdeling in je hele organisatie. Benieuwd hoe we jouw specifieke uitdaging rondom kennisdeling en -borging het hoofd kunnen bieden? Kies dan hier een datum en tijdstip dat jou uitkomt voor een vrijblijvende demo.

Meer tips voor optimale kennisdeling en -borging vind je ook in ons gratis e-bookHet borgen en delen van kennis efficiënt en centraal georganiseerd’.

kennisdeling en -borging e-book

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.