Hoe maakt opleider KPE Bouw de verschuiving naar online leren?

Online leren is trending. Dat blijkt uit de resultaten van onze Studytube Learning & Development Monitor 2021. Bovendien maakt de huidige lockdown deze vorm van kennisverwerving nóg noodzakelijker en relevanter.

Om deze redenen maken ook onze externe partners de verschuiving van klassikaal naar online leren. Benieuwd hoe KPE Bouw dit heeft gedaan? In dit artikel nemen we je mee in hun onderwijsmethode.

Online, offline, work

KPE Bouw, één van de labels van KPE Groep, is een opleider die zich richt op alle functionarissen in de bouw: van het bestuur en de directie tot en met de onderaannemer. KPE heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in online en flexibel leren. En met succes.

Met hun onderwijsmethode "Online, offline, work©" kon KPE vorig jaar cursusdagen op locatie razendsnel omzetten naar virtuele lesdagen. KPE Bouw kan nu op ieder moment trainingsdata en locaties aanpassen als de situatie daarom vraagt. Zo blijft het voor de bouw mogelijk om te investeren in kennis en vaardigheden, ook in onzekere tijden.

We spraken met Laura Kauw en Tiffany Groen, peoplebuilders bij KPE. "Met 'Online, offline, work' creëren wij een rijke leeromgeving door verschillende leermethodieken en leermomenten in te zetten. Het afgelopen jaar en komend jaar hebben wij sterk gefocust op het online aspect. We spreiden de leermomenten van een training of cursus over een bepaalde periode en zetten daarbij steeds verschillende methodieken in om kennis op te doen. De ene keer doe je een opdracht in de praktijk, dan lees je een artikel vanuit je comfortabele stoel en vervolgens rond je een e-learning af. Die afwisseling zorgt ervoor dat leren leuk blijft en dat er altijd een leermethode bijzit die bij je past."

KPE - Studytube - online offline work

Online in een praktisch jasje

Momenteel wordt er voornamelijk online geleerd, maar KPE Bouw verliest daarbij haar visie niet uit het oog. Laura Kauw en Tiffany Groen: "KPE ontwikkelt op flexibele en praktijkgerichte wijze opleidingen, trainingen en coachingtrajecten. Een praktijkgerichte benadering blijft belangrijk in al onze interventies, waaronder onze online trainingen."

Zodra de mogelijkheid er weer is, bieden ze dan ook graag hun trainingen weer aan op locatie. "Ons uiteindelijke doel is dat iedere deelnemer zijn of haar opgedane kennis en vaardigheden direct kan toepassen in de praktijk."

KPE Bouw biedt trainingen en opleidingen aan via Studytube, waaronder maatwerktrajecten en open trainingen. Wil je misschien starten met "Startend Leidinggevende in de Bouw", een "Ontwikkelprogramma voor de Voorman" of een masterclass volgen in "Effectief communiceren in de Bouw"? Boek de gewenste trainingen via jouw academy.

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.