Blog: Wat is een auteurstool?

Tegenwoordig heeft bijna elke organisatie een digitale leeromgeving. In de vorm van een online academy, ELO of trainingen die worden aangeboden via het Intranet. De mogelijkheid en de omgeving is er. Maar wat je precies nodig hebt, is net niet beschikbaar binnen die leeromgeving. De onderwerpen zijn vaak standaard en sluiten niet helemaal aan. Daarbij mis je ook enkele thema’s die juist van belang zijn voor jouw bedrijf. De ultieme oplossing? De auteurstool. Maar wat is een auteurstool precies?

Auteurstool: een verwarrende term

Ervaring leert dat de term auteurstool vragen oproept. Wat deze verwarring veroorzaakt is de naam zelf. Auteur, een Nederlands woord voor schrijver. Aangevuld met het Engelse woord tool, wat gereedschap betekent. Met andere woorden; schrijversgereedschap? Dus een auteurstool is een pen?

De juiste betekenis van auteurstool 

De verwarring zit hem in de vertaling van het begrip authoring tool, een in de Engelstalige e-learning wereld veel gebruikt begrip. Waar wij als Nederlanders het woord auteur slechts kennen in de betekenis van schrijver, kent het Engelse woord author vele betekenissen. Denk hierbij aan schrijver, schepper, bewerker, aanlegger en voortbrenger. In andere woorden, het bedenken en ontwikkelen van iets nieuws. Een auteurstool is dus een tool waarmee je zelf nieuwe trainingsmaterialen maakt.

Wat kan je met een auteurstool?

Je hebt een auteurstool nodig voor alle trainingsmaterialen die je zelf wilt toevoegen of creëren binnen een digitale leeromgeving. Dit kan zijn het opstellen van een individuele leerlijn, een opdracht om tussentijds te toetsen, het zelf toevoegen van een ‘How to’ filmpje of een Word-document met daarin een checklist. Allemaal interventies die bijvoorbeeld worden ingezet om een uniek onboarding proces te ontwikkelen. Met de tool digitaliseer en deel je namelijk gemakkelijk bedrijfsspecifieke kennis.  

Wanneer heb je de auteurstool nodig?

Wil je dat je medewerkers nieuwe kennis leren die uniek is voor jullie organisatie? Bijvoorbeeld tijdens een organisatieverandering of de onboarding. Dan is de auteurstool een perfect hulpmiddel. Met de tool maak je je eigen trainingen, waarin je medewerkers precies vertelt wat je van hen verwacht of wat zij kunnen verwachten.

Van auteurstool naar eigen online training

Om je te helpen onthouden wanneer de auteurstool van pas komt, geven we je een ezelsbruggetje. Wil je zelf trainingsmaterialen creëren, maken, ontwikkelen of toevoegen?  Dan weet je dat de auteurstool noodzakelijk is. Hoe je deze tool inzet om een eigen online training te ontwikkelen, lees je in ons e-book “Hoe maak ik een online training”. Je downloadt het e-book via de button hieronder.