collega's die elkaar feedback geven op de werkvloer

Feedback geven op de werkvloer: hoe je dat succesvol doet

Het geven en ontvangen van feedback is een essentieel onderdeel van het werk. Zonder feedback is het onmogelijk om te veranderen en verbeteren. Waar mensen vaak goed zijn in het geven van positieve feedback, wil het geven van negatieve feedback nog weleens lastig zijn. Maar wanneer je weet hoe je dit op een goede opbouwende manier doet, is alle feedback positieve feedback. Laten we inzoomen op het feedback geven op de werkvloer, hoe je dit op de juiste manier doet en welke methoden je kan gebruiken.

Wat is feedback precies?

Feedback geven is het proces waarbij je informatie geeft aan een collega of medewerker over hun prestaties, houding of gedrag. Het doel van hiervan is om hen te helpen hun prestaties te verbeteren en bij te dragen aan een positieve werkomgeving. Feedback kan zowel positief als negatief zijn en kan zowel mondeling als schriftelijk worden gegeven.

Wat zijn geschikte momenten om feedback te geven?

Feedback geven kan in verschillende situaties op het werk passend zijn. Bijvoorbeeld na een afgeronde taak of project, na een vergadering of tijdens een regelmatige prestatiebeoordeling. Feedback kan ook worden gegeven wanneer een medewerker zich herhaaldelijk op een bepaalde manier gedraagt of er een probleem of conflict is ontstaan. Het is belangrijk om feedback te geven op een moment dat de medewerker hiervoor openstaat en er ruimte is voor discussie en verbetering.

  1. Na een presentatie: Feedback geven na een presentatie is een goede manier om te helpen verbeteren voor toekomstige presentaties. Door constructieve feedback te geven over zaken zoals presentatietechniek, inhoud, structuur en spreektempo, kan de presentator zijn of haar vaardigheden verbeteren.
  2. Bij een conflict op de werkvloer: Wanneer er sprake is van een conflict op de werkvloer, kan feedback helpen om de situatie te verhelderen en tot een oplossing te komen. Geef specifieke voorbeelden geven van gedrag dat problematisch is en bespreek hoe dit gedrag anderen beïnvloedt. Zo kunnen de betrokken partijen tot een oplossing komen die voor alle partijen werkt.
  3. Tijdens een prestatiebeoordeling: Een prestatiebeoordeling is een uitstekend moment om feedback te geven over de prestaties van een medewerker. Ook kan het helpen bij de ontwikkeling en groei van hun vaardigheden. Tijdens deze beoordeling geef je feedback over sterke punten en gebieden waarop verbetering nodig is. Hiermee help je de medewerker zijn of haar prestaties te verbeteren en zich verder te ontwikkelen binnen het bedrijf.

Hoe geef je succesvol feedback op de werkvloer?

Het geven van succesvolle feedback kan een uitdaging zijn, maar er zijn een aantal methoden die kunnen helpen om het proces soepeler te laten verlopen en de kans op positieve resultaten te vergroten.

  1. Wees specifiek en concreet: Bij het geven van feedback is het belangrijk om zo specifiek en concreet mogelijk te zijn. In plaats van te zeggen "Je hebt de presentatie niet goed gedaan", geef je bijvoorbeeld aan "Je leek onvoorbereid en de grafieken waren moeilijk te lezen". Door specifieke voorbeelden te geven, kan de ontvanger van de feedback beter begrijpen wat er verkeerd ging en wat ze kunnen verbeteren.
  2. Geef zowel positieve als negatieve feedback: Hoewel negatieve feedback soms noodzakelijk is om verbetering te bevorderen, is het ook belangrijk om positieve feedback te geven. Door te benadrukken wat goed ging en waar een werknemer sterk in is, kan je positieve energie stimuleren en hun vertrouwen vergroten, wat kan bijdragen aan hun motivatie om te verbeteren.
  3. Geef feedback op een respectvolle manier: Feedback geven moet altijd respectvol en professioneel gebeuren. Gebruik "ik"-verklaringen in plaats van "jij"-verklaringen om aan te geven hoe je je voelt over een bepaald gedrag en houd de toon constructief. Vermijd kritiek en focus op het geven van suggesties en mogelijkheden voor verbetering.
  4. Feedback gericht op groei: Deze methode van feedback is gericht op het helpen van de werknemer bij het ontwikkelen van vaardigheden en het bereiken van persoonlijke en professionele doelen. Bij deze methode is de focus gericht op het identificeren van de sterke punten en uitdagingen van de werknemer en het bieden van ondersteuning en middelen om hen te helpen groeien en hun vaardigheden te verbeteren. Bijvoorbeeld: "Ik denk dat je veel potentie hebt om een geweldige leider te worden, maar je zou kunnen profiteren van training op het gebied van effectieve communicatie en het omgaan met conflicten."
  5. Feedback op resultaatgerichtheid: Bij deze methode van feedback ligt de nadruk op de resultaten die worden bereikt in plaats van op het gedrag dat leidt tot die resultaten. Hierbij wordt feedback gegeven op het al dan niet behalen van doelen en prestaties, en het beoordelen van de effectiviteit van de werknemer in het behalen van deze doelen. Bijvoorbeeld: "Je hebt je doelstellingen voor deze maand overtroffen en ik ben blij met de resultaten die je hebt bereikt. Laten we kijken hoe we dit momentum kunnen vasthouden en ons richten op de volgende reeks doelen."

Kortom, feedback geven is een belangrijke vaardigheid op de werkvloer en het gebruik van deze drie methoden kan helpen om het proces succesvol te laten verlopen. Door specifieke en concrete feedback te geven, zowel positief als negatief, en op een respectvolle manier te communiceren, kan je een omgeving creëren waarin medewerkers kunnen groeien en zich ontwikkelen.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.