Groei-mindset 2.0: de lerende organisatie in het tijdperk van AI

Hoe continu lerend is jouw organisatie? Als je geen idee hebt, wordt het hoog tijd om daar achter te komen. We leven namelijk in een tijdperk van razendsnelle veranderingen, waarin AI (nu of binnenkort) ook een stoel aan de vergadertafel opeist. En dat vraagt steeds weer nieuwe skills én flexibiliteit van medewerkers. Een groei-mindset is daarom vereist. Maar hoe kun je jouw organisatie transformeren in een dynamische, altijd lerende organisatie?

Het concept van de lerende organisatie staat steeds meer in de belangstelling. Het wordt bediscussieerd door MT’s, er wordt gezocht naar voorbeelden, en er wordt veel over gesproken in artikelen, webinars en podcasts, zoals die van Studytube. Maar, dit idee is niet nieuw; het is geworteld in de erkenning dat stilstand gelijkstaat aan achteruitgang. En dat wordt in het bedrijfsleven al vele jaren zo gezien. Dus: waarom is het juist nu zo essentieel?

Waarom lerende organisaties in de belangstelling staan

Een van de redenen is dat we ons bevinden in een tijdperk waarin AI een steeds prominentere rol speelt op de werkvloer. Het is niet langer een futuristisch beeld van een verre toekomst, maar een accurate weerspiegeling van het heden. En de opkomst van AI gaat hand in hand met de groeiende belangstelling voor het concept van een lerende organisatie.

Een nieuwe AI-co-piloot, nieuwe rollen

AI wordt een nieuwe co-piloot op de werkvloer. Dit betekent echter niet dat we moeten vrezen voor een verlies van banen, maar dat we moeten erkennen dat AI kansen biedt om repetitieve taken te automatiseren en diepgaande inzichten uit gegevens te halen. We kunnen het zien als een intelligente assistent die ons kan ondersteunen bij het nemen van beslissingen.

Maar dit zorgt uiteraard wél voor een verandering in bestaande rollen en functies in organisaties. En om deze nieuwe rollen en functies te kunnen bekleden, zullen medewerkers continu moeten blijven leren. Dit continue leren staat voor de hele organisatie aan de basis van het vermogen om vooruit te komen en succesvol te worden of blijven.

Een korte checklist voor de lerende organisatie

Het is dus logisch dat meer en meer bedrijven zich willen ontpoppen tot lerende organisatie. Maar hoe weet je of jouw organisatie een sterk lerende omgeving is? Hieronder volgt een beknopte checklist om dit te testen:

  1. Flexibiliteit als tweede natuur
    Kan jouw team snel reageren op veranderingen?
  2. Fouten als leerervaringen
    Worden fouten gezien als kansen om te groeien?
  3. Samen leren
    Wordt samenwerking en kennisdeling tussen teams aangemoedigd?
  4. Data-gedreven besluitvorming
    Worden beslissingen genomen op basis van gegevens?
  5. AI als ondersteuning
    Wordt AI benut om taken te automatiseren en diepgaande inzichten te verkrijgen?

Een 'ja' op al deze vragen betekent dat je goed op weg bent naar een lerende organisatie. Er zijn echter meer elementen waar je op in zult moeten zetten als je deze transformatie serieus neemt. Welke precies? Dat verneem je in onze uitgebreide Checklist voor de lerende organisatie.

Vul de checklist hier in en ontdek in enkele minuten in hoeverre jouw organisatie nu een lerende organisatie is. Je krijgt direct:

  • inzicht in wat vereist is voor een lerende organisatie;
  • een heldere indicatie van jullie huidige leercultuur;
  • en praktische tips passend bij jouw resultaat.

Start mijn check

Checklist voor de lerende organisatie

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.