Waarom analytisch vermogen een steeds belangrijkere competentie is

Het verzamelen en analyseren van data wordt steeds belangrijker binnen organisaties. Dat vereist analytisch vermogen van medewerkers. Maar wat houdt dit precies in, waarom is het zo belangrijk en waarom zijn werkgevers op zoek naar medewerkers met dit analytische vermogen? In dit artikel nemen we dit begrip onder de loep en vertellen we alles wat je moet weten over analytisch vermogen.

Wat is analytisch vermogen?

Laten we bij het begin beginnen. Je kunt analytisch vermogen het beste omschrijven als een competentie die verwijst naar het verwerken, begrijpen en verwoorden van complexe processen om tot een conclusie te komen. Oftewel: je hebt een bak rauwe data voor je neus en met je analytische vermogen kan je dit ontcijferen en herschrijven zodat het voor iedereen in de organisatie een helder verhaal is. Medewerkers met een groot analytisch vermogen zijn dus goed in het doorgronden van een probleem of vraagstuk. 

Analytisch vermogen hangt nauw samen met kritisch denken. Als analytisch vaardige medewerker stel je W-vragen (wie, wat, waar en waarom) bij een probleem en neem je niet zomaar alles als vanzelfsprekend aan. Je gaat op zoek naar de essentie van het probleem en komt dus met gerichte oplossingen. Professionals met analytisch vermogen zijn eigenlijk een soort data-journalisten. Stoer toch?

Waarom is analytisch vermogen zo belangrijk?

Analytisch vermogen biedt vele voordelen bij het nemen van duurzame en kwalitatieve beslissingen. Of het nu gaat om het oplossen van een probleem, het ontwikkelen van een strategie of het trekken van conclusies, analyse bevordert de uitkomst. Het stelt de analytische denker in staat om feiten en meningen van elkaar te scheiden en informatie vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.

Voor werkgevers zijn analytische medewerkers zeer waardevol vanwege hun vermogen om grondig onderzoek te doen en snel tot de kern van een probleem te komen. Dit is met name belangrijk in situaties waarbij belangenverstrengelingen of emoties komen kijken. Een analyticus richt zich op de feiten en bekijkt een probleem of vraagstuk met een objectieve blik. 

Analyseren is vaak een nuttige vaardigheid op de werkvloer, vooral als je voor een probleem komt te staan dat je alleen moet oplossen. Analytisch vermogen helpt ook bij het versterken van je overtuigingskracht, bijvoorbeeld bij het presenteren van het plan. Door alle waardevolle informatie te verzamelen en filteren kun je ideeën effectief ondersteunen. Analytisch vermogen is dus van onschatbare waarde en draagt bij aan het behalen van successen.

Hebben mijn medewerkers analytisch vermogen?

Misschien dat analytisch vermogen nog steeds een vrij abstract begrip is. Hoe zie je of iemand in het bezit is van analytisch vermogen? Kijk eens naar jezelf of naar je medewerkers, zijn deze in het bezit van de volgende kenmerken:

  • Je ziet snel de kern of essentie van een vraagstuk

  • Hoofd- en bijzaken kun je goed onderscheiden

  • Je overziet de (mogelijke) gevolgen van bepaalde keuzes

  • Je kunt snel verbanden leggen

  • Je oordeelt niet zonder dat je het vraagstuk van meerdere kanten hebt bekeken

  • Doorvragen en luisteren is iets waar jij goed bent

  • Je denkt soms te veel na en blijft beschouwen, voordat je tot een keuze komt

  • Je weegt eerst alle opties af en wordt daardoor door anderen wellicht als ‘besluiteloos’ omschreven

Analytisch vermogen stimuleren bij medewerkers

Ben je niet bekend met de eigenschappen van analytisch denken? Geen zorgen. Zoals bij veel vaardigheden, kun je het analytisch vermogen trainen. Een nuttige oefening is om bij een probleem of vraagstuk niet direct actie te ondernemen, maar eerst de essentie in één zin op te schrijven. Daaronder kun je alle mogelijke oplossingen noteren en de voor- en nadelen van de beste drie beschrijven. Door deze doelgerichte aanpak te gebruiken, kun je jouw analytisch vermogen ontwikkelen totdat het vanzelfsprekend wordt.

Benieuwd hoe jij analytisch vermogen en andere competenties van jouw medewerkers het beste kunt managen? Met dit handboek ga je direct stap voor stap aan de slag met het managen van competenties van jouw medewerkers én het stimuleren van competenties op de werkvloer.

Competenties die grenzen aan analytisch vermogen

Analytisch vermogen heeft ook effect op andere competenties die je nodig hebt in je werk. Zo zijn mensen met analytisch vermogen vaak ook kritisch ingesteld. Kritische personen hebben de neiging om informatie te analyseren en beoordelen zonder direct aan te nemen dat alles waar is en zij bekijken vraagstukken vanuit verschillende perspectieven.

Het hebben van analytisch vermogen is ook belangrijk bij leiderschapscompetenties. Een goede leider neemt namelijk autonome beslissingen en geeft leiding aan een team op basis van goed doordachte informatie. 

Bovendien is analytisch vermogen ook nuttig om overtuigend te kunnen argumenteren. Om iemand ergens van te kunnen overtuigen moet je namelijk de juiste informatie paraat hebben en tegenargumenten succesvol kunnen weerleggen.

Studytube Learning & Development Monitor 2023

Uit het tweede hoofdstuk van onze jaarlijkse Learning & Development Monitor, blijkt dat bij veel organisaties het leerbudget grotendeels niet wordt uitgegeven, terwijl het beschikbare budget wel omhoog gaat. Meer weten?

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.