medewerker werkt aan haar persoonlijk ontwikkelingsplan

Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Het stellen van doelen en werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling is essentieel voor iedereen die succesvol wil zijn. Om deze doelen te bereiken is het belangrijk om te weten waar je naartoe werkt en hoe je daar wilt komen. Dit kan worden bereikt door het maken van een plan dat je helpt je vaardigheden, kennis en competenties te ontwikkelen. In dit artikel bespreken we hoe je een effectief persoonlijk ontwikkelingsplan opstelt om je persoonlijke en professionele doelen te bereiken.

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan is simpelweg een plan dat je helpt om jezelf te verbeteren. Het is een soort roadmap die je kunt gebruiken om te bepalen wat je wil bereiken in je persoonlijke- of professionele leven en hoe je daartoe komt. Met een persoonlijk ontwikkelingsplan kun je jouw persoonlijke en professionele doelen opstellen en deze op een gestructureerde manier nastreven. Het kan je helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en competenties, en kan ook worden gebruikt als een middel om je vooruitgang te meten en bij te houden.

Waarom een persoonlijk ontwikkelingsplan zo nuttig is

Een persoonlijk ontwikkelingsplan kan je helpen om jouw doelen te bereiken en succesvol te worden op persoonlijk en professioneel vlak. Door het opstellen van een plan krijg je een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken en hoe je dit kunt doen. Dit kan je helpen om gefocust te blijven en vooruitgang te boeken.

Een ander voordeel van een persoonlijk ontwikkelingsplan is dat het je kan helpen om jouw sterke en zwakke punten te ontdekken. Door je bewust te zijn van jouw kwaliteiten en tekortkomingen, kun je gericht werken aan je ontwikkeling en groei. Dit kan je helpen om betere keuzes te maken en succesvoller te worden op de lange termijn.

Een persoonlijk ontwikkelingsplan kan ook bijdragen aan meer zelfvertrouwen en motivatie. Door je vooruitgang bij te houden en te zien wat je al hebt bereikt, kun je trots zijn op jezelf en gemotiveerd blijven om door te gaan. Het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan is daarom een belangrijke stap om jouw dromen waar te maken en het beste uit jezelf te halen.

Hoe stel je een persoonlijk ontwikkelplan op?

Het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan kan een belangrijke stap zijn om jouw doelen te bereiken en persoonlijke groei te stimuleren. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt volgen om een effectief plan op te stellen.

 1. Bepaal je doelen: Bedenk wat je wilt bereiken op korte en lange termijn. Schrijf ze op en zorg ervoor dat ze specifiek, meetbaar en haalbaar zijn.
 2. Analyseer je sterke en zwakke punten: Denk na over jouw kwaliteiten en valkuilen. Wat zijn jouw sterke punten? Wat zijn jouw zwakke punten? Dit kan je helpen om gericht te werken aan verbetering en groei.
 3. Bepaal de stappen die je moet nemen: Maak een actieplan om jouw doelen te bereiken. Wat zijn de acties die je moet ondernemen om jouw sterke punten te versterken en jouw zwakke punten te verbeteren?
 4. Maak een planning: Verdeel jouw acties over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar. Zo heb je een overzicht van wat je wanneer moet doen. Het kan ook handig zijn om tussentijdse deadlines te stellen.
 5. Houd je voortgang bij: Monitor je vooruitgang en pas je plan indien nodig aan. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren of je nog op koers ligt en of je jouw doelen behaalt.
 6. Zoek ondersteuning: Het kan helpen om een mentor of coach te vinden die je kan helpen bij het opstellen van je plan en je kan ondersteunen bij het behalen van je doelen.

Een praktisch voorbeeld

Stel je wil aan de slag met je eigen persoonlijk ontwikkelingsplan, waar begin je dan? Om je eenvoudig op weg te helpen hebben we hieronder een beknopt ontwikkelingsplan gemaakt voor een professional die de ambitie heeft om HR Business Partner te worden bij zijn of haar huidige organisatie.

Doel: HR Business Partner worden

Analyse:

 • Sterke punten: Ervaring in HR, analytische vaardigheden, leiderschapskwaliteiten
 • Zwakke punten: Weinig kennis van financiën, geen ervaring met strategische planning

Stappen:

 • Volg een cursus financiën om mijn kennis te vergroten;
 • Zoek naar mogelijkheden binnen mijn huidige functie om betrokken te raken bij de strategische planning van het bedrijf.
 • Zoek naar mogelijkheden om deel te nemen aan projecten die gerelateerd zijn aan HR-strategieën en zakelijke behoeften.
 • Bouw mijn netwerk uit door deel te nemen aan relevante evenementen en bijeenkomsten.
 • Vraag feedback aan leidinggevenden en collega's om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen.

Planning:

 • Volg de cursus financiën in het eerste kwartaal van het jaar;
 • Maak in het tweede kwartaal een actieplan voor betrokkenheid bij strategische planning.
 • Neem deel aan minstens één project in het derde kwartaal van het jaar;
 • Ga naar minstens drie relevante evenementen in het laatste kwartaal van het jaar.

Monitoring:

 • Monitor voortgang en vraag regelmatig feedback aan leidinggevenden en collega's om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen.
 • Evalueer elk kwartaal of het plan nog steeds relevant is en of aanpassingen nodig zijn.

Heb je de Learning & Development Monitor 2023 All-star-editie al gelezen?

De belangrijkste L&D-trends gebundeld in één rapport. Ontdek de grootste leerdrempels, waar we willen leren en belangrijke verschillen tussen sectoren. Nu met extra onderzoeksdata én een voorwoord van Prof. Dr. Nick van Dam.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.