medewerker werkt aan haar persoonlijk ontwikkelingsplan

Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP is een handig hulpmiddel om persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Om hier succesvol in te zijn, is het belangrijk om precies te weten waar je naartoe werkt en hoe je daar wilt komen. Maar hoe stel je zo'n ontwikkelingsplan effectief op zodat je de juiste vaardigheden, kennis en competenties kan ontwikkelen? En hoe kan je je medewerkers hier als organisatie goed in ondersteunen? Dat ontdek je in dit artikel!

In dit artikel:

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een plan dat je helpt om jezelf te verbeteren aan de hand van het ideale leertraject voor jouw doelstellingen. Je kunt het zien als een soort roadmap die je kunt gebruiken om te bepalen wat je wil bereiken in je persoonlijke- of professionele leven en hoe je daar komt. Het omvat zelfreflectie, doelstellingen op korte en lange termijn, en concrete actiepunten.

Met een POP stel je dus jouw persoonlijke en professionele doelen op en kan je deze vervolgens op een gestructureerde manier nastreven. Het kan je helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en competenties en kan ook worden gebruikt als een middel om je vooruitgang te meten en bij te houden.

Het doel van een POP

Het doel van het ontwikkelingsplan is om duidelijkheid en richting te bieden aan de professionele groei van een individu. Het helpt om realistische en haalbare doelen te stellen en biedt een gestructureerde aanpak om deze doelen te bereiken. Maar het is niet alleen behulpzaam om gericht carrièredoelen na te streven: het helpt ook om de motivatie en betrokkenheid van medewerkers te verhogen. Zij voelen zich hiermee namelijk beter ondersteund in hun ontwikkeling, iets wat vooral door Generatie Z erg belangrijk wordt gevonden.

Waarom een persoonlijk ontwikkelingsplan zo nuttig is

  • Gemotiveerde, duurzaam inzetbare medewerkers

Loopbaanontwikkeling is cruciaal omdat het medewerkers in staat stelt om hun potentieel te maximaliseren en bij te dragen aan de groei van de organisatie. Door actief aan loopbaanontwikkeling te werken, blijven je medewerkers gemotiveerd, verbeteren ze hun skills en blijven ze duurzaam inzetbaar in een constant veranderende arbeidsmarkt. Bovendien versterkt het de loyaliteit en betrokkenheid van medewerkers en dat leidt weer tot hogere retentie en productiviteit!

  • Betere focus

Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt elke medewerker een duidelijk beeld van wat zij willen bereiken en hoe zij dit kunnen doen. Dit helpt hen om gefocust vooruitgang te boeken in hun loopbaan.

  • Inzicht in sterke en zwakke punten

Een ander voordeel voor medewerkers, is dat het hen kan helpen om hun sterke en zwakke punten te ontdekken. Door je bewust te zijn van je kwaliteiten en tekortkomingen, kun je gericht werken aan je ontwikkeling en groei. Het helpt je om betere keuzes te maken en dat maakt je succesvoller op de lange termijn.

  • Meer zelfvertrouwen

Een persoonlijk ontwikkelingsplan kan ook bijdragen aan meer zelfvertrouwen en motivatie. Door hiermee je vooruitgang bij te houden en te zien wat je al hebt bereikt, kun je trots zijn op jezelf en gemotiveerd blijven om door te gaan. Het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan is daarom een belangrijke stap om het beste uit jezelf te kunnen halen.

Wanneer moet je een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen?

Het is belangrijk om vanaf het begin een duidelijk pad voor professionele groei te schetsen voor elke medewerker. Daarom moet je al beginnen na te denken over het persoonlijk ontwikkelingsplan zodra een medewerker bij je organisatie komt werken. Dit helpt niet alleen om verwachtingen te managen, maar zorgt er ook voor dat je medewerkers zich gesteund voelen in hun ontwikkeling. Dit draagt bij aan hun tevredenheid en betrokkenheid op de lange termijn en dat is belangrijk vanaf dag 1, want maar liefst 27 procent van de medewerkers verlaat hun werkgever alweer binnen 12 maanden! Duidelijke ontwikkelingsmogelijkheden kunnen dit helpen voorkomen.

Hoe maak je een POP voor een medewerker?

Het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan begint met het identificeren van de huidige vaardigheden en kennis van de medewerker en het definiëren van hun carrièredoelen. Vervolgens moeten concrete stappen worden bepaald om deze doelen te bereiken, zoals het volgen van trainingen, het opdoen van nieuwe ervaringen, en het zoeken naar mentorbegeleiding. Het plan moet flexibel zijn en regelmatig worden bijgewerkt op basis van voortgang en veranderende omstandigheden.

Hieronder vind je een stappenplan om een POP samen met jouw medewerker effectief op te stellen.

Hoe stel je een persoonlijk ontwikkelplan op?

Het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan kan een belangrijke stap zijn voor medewerkers om hun doelen te bereiken en hun persoonlijke groei te stimuleren. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt volgen om een effectief plan op te stellen.

  1. Bepaal je doelen: Bedenk wat je wilt bereiken op korte en lange termijn. Schrijf ze op en zorg ervoor dat ze specifiek, meetbaar en haalbaar zijn.
  2. Analyseer je sterke en zwakke punten: Denk na over jouw kwaliteiten en valkuilen. Wat zijn jouw sterke punten? Wat zijn jouw zwakke punten? Dit kan je helpen om gericht te werken aan verbetering en groei.
  3. Bepaal de stappen die je moet nemen: Maak een actieplan om jouw doelen te bereiken. Wat zijn de acties die je moet ondernemen om jouw sterke punten te versterken en jouw zwakke punten te verbeteren?
  4. Maak een planning: Verdeel jouw acties over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar. Zo heb je een overzicht van wat je wanneer moet doen. Het kan ook handig zijn om tussentijdse deadlines te stellen.
  5. Houd je voortgang bij: Monitor je vooruitgang en pas je plan indien nodig aan. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren of je nog op koers ligt en of je jouw doelen behaalt.
  6. Zoek ondersteuning: Het kan helpen om een mentor of coach te vinden die je kan helpen bij het opstellen van je plan en je kan ondersteunen bij het behalen van je doelen.

Een voorbeeld van een POP

Om je op weg te helpen met het opstellen van je eigen POP, hebben we hieronder een beknopt ontwikkelingsplan gemaakt voor een professional die de ambitie heeft om HR Business Partner te worden bij zijn of haar huidige organisatie.

Doel: HR Business Partner worden

Analyse:

  • Sterke punten: Ervaring in HR, analytische vaardigheden, leiderschapskwaliteiten
  • Zwakke punten: Weinig kennis van financiën, geen ervaring met strategische planning

Stappen:

  • Volg een cursus financiën om mijn kennis te vergroten;
  • Zoek naar mogelijkheden binnen mijn huidige functie om betrokken te raken bij de strategische planning van het bedrijf.
  • Zoek naar mogelijkheden om deel te nemen aan projecten die gerelateerd zijn aan HR-strategieën en zakelijke behoeften.
  • Bouw mijn netwerk uit door deel te nemen aan relevante evenementen en bijeenkomsten.
  • Vraag feedback aan leidinggevenden en collega's om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen.

Planning:

  • Volg de cursus financiën in het eerste kwartaal van het jaar;
  • Maak in het tweede kwartaal een actieplan voor betrokkenheid bij strategische planning.
  • Neem deel aan minstens één project in het derde kwartaal van het jaar;
  • Ga naar minstens drie relevante evenementen in het laatste kwartaal van het jaar.

Monitoring:

  • Monitor voortgang en vraag regelmatig feedback aan leidinggevenden en collega's om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen.
  • Evalueer elk kwartaal of het plan nog steeds relevant is en of aanpassingen nodig zijn.

Hoe je de loopbaanontwikkeling van je medewerkers blijvend ondersteunt

Als organisatie kan je  de loopbaanontwikkeling van je medewerkers ondersteunen door hen te helpen bij het opstellen van een POP, maar daar stopt het uiteraard nog niet. Je zult ook middelen en tools beschikbaar moeten stellen voor training en ontwikkeling, zoals het juiste leerplatform, mentorprogramma's moeten organiseren, en mogelijkheden moeten bieden voor interne promotie. Regelmatige feedback en loopbaangesprekken zijn ook essentieel om medewerkers te helpen hun doelen te evalueren en aan te passen. Door een cultuur van continu leren te bevorderen, kan je een ware lerende organisatie worden. Eén waarin medewerkers zich alsmaar blijven ontwikkelen.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.