webinar kibeo kinderopvang

Kibeo: werknemers spelen hoofdrol in eigen ontwikkeling

De kinderopvang heeft te maken met een hoop uitdagingen. Dat vraagt om een innovatieve mindset in de branche als het gaat om het aantrekken, ontwikkelen en behouden van werknemers. Iets waar Kibeo zich voor inzet met behulp van Learning & Development. Maar hoe realiseer je dat in een branche die gebukt gaat onder hoge werkdruk, wettelijke verplichtingen en een nijpend personeelstekort? Op dinsdag 19 oktober vertelt Mara Oele (clustermanager Opleiding en Training bij Stichting Kibeo) er meer over tijdens ons live webinar “Leercultuur als sleutel tot succes in de kinderopvang”.

Kibeo zet vol in op de realisatie van een lerende organisatie waar werknemers zich constant blijven ontwikkelen. Ze leggen de verantwoordelijkheid daarvan zoveel mogelijk bij de werknemers zelf.

Naast de wettelijk verplichte trainingen gaat het hierbij ook om persoonlijke ontwikkeling die inspeelt op de interesses en kwaliteiten van werknemers. Alles met het oog op het bieden van de optimale ontwikkelingsmogelijkheden voor de kinderen. “Hierbij is het van belang dat de kennis van medewerkers up-to-date blijft. Daarmee investeren wij in de kwaliteit én in de toekomst van onze medewerkers én de kinderen,” aldus Oele.

De medewerker in de hoofdrol

Volgens Oele is de werknemer de rode draad in het leerbeleid bij Kibeo; zij moeten immers aan de slag met de uitvoering ervan. Met de implementatie van het leerplatform van Studytube en de automatisering van alle processen die met leren en ontwikkelen te maken hebben, zijn ze bij Kibeo hard op weg om hun werknemers volledig de regie te geven over hun eigen ontwikkeling.

Oele: “Voorheen moesten wij handmatig werknemers inschrijven om bijvoorbeeld hun BHV, VVE-verdieping of taalcursus te laten doen. Wij willen nu dat zij dat allemaal zelf ondernemen en onderhouden. Daarnaast zijn de werknemers ook vrij om zich persoonlijk te ontwikkelen via het Learning Experience Platform. Dit wordt positief ontvangen door de werknemers, maar je merkt dat zij in het verleden aan de hand zijn meegenomen. We moeten dus in fases gaan werken om langzaam steeds meer verantwoordelijkheid bij de werknemers neer te leggen.”

Een leven lang leren

Inmiddels hebben werknemers bij Kibeo steeds meer verantwoordelijkheden gekregen op het gebied van leren en ontwikkelen. De helft van het bedrijf maakt inmiddels gebruik van het leerplatform, en als het aan Oele ligt, voegt zij de andere helft daar snel aan toe.

Als werknemers hun weg naar het leerplatform eenmaal gevonden hebben, is het van belang om te zorgen voor een continue leerstroom. Dat bereikt Oele door o.a. het leeraanbod zo relevant mogelijk te maken.

“We zoeken continu naar leuk leeraanbod,” aldus Oele. “Vanuit mijn collega’s van het team krijg ik vaak ideeën aangereikt, of er komt via een coachvraag een onderwerp binnen dat voor alle medewerkers van meerwaarde kan zijn. Ook houd ik artikelen in de gaten, en webinars die plaatsvinden, en promoot ik deze op onze socialemediakanalen. Het belangrijkste is dat de leervraag en het leeraanbod goed op elkaar zijn afgestemd. Het plan is hier onderzoek naar te doen, om maximaal rendement uit het systeem te halen, zodat er ook voor medewerkers in het portaal te vinden is wat zij willen leren.”

Webinar: Leercultuur als sleutel tot succes binnen de kinderopvang

Laat je gegevens achter en neem dinsdag 19 oktober om 13.00 uur deel aan het webinar.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.