Toekomstbestendig succes met de kracht van plannen en organiseren

In een wereld waarin verandering de enige constante is, is het vermogen om met finesse door het doolhof van taken, deadlines en kansen te navigeren, het geheime wapen geworden voor een succesvolle carrière. Plannen en organiseren is een superkracht! Maar hoe kan deze powerskill carrièrepaden transformeren en je medewerkers toekomstbestendiger maken? Dat ontdek je in dit artikel.

Het DNA van succes: de powerskill plannen en organiseren

Aan de basis van elk succesvol project ligt een meesterlijke dans van plannen en organiseren. En dit beslaat meer dan het vaardig volgen van kalenders en to-do-lijsten; het gaat over het ontwerpen van de toekomst, het creëren van een roadmap naar doelen en het regisseren van productiviteit. Deze powerskill is dus niet slechts een vinkje op een lijst met gewenste vaardigheden: “ja, ik kan plannen en organiseren, check.” Goed ontwikkeld is het de motor die individuen naar de hoogst mogelijke prestaties stuwt.

Het gereedschap van triomf: diverse methoden voor meesterlijk plannen

Van de Eisenhower-matrix en David Allen’s Getting Things Done-methode tot de Pomodoro-techniek, de wereld van plannen en organiseren kent een schatkist van methoden. Duik bijvoorbeeld in de kunst van prioritering, timemanagement of agile strategieën. Elke methode is een sleutel die een nieuw rijk van efficiëntie opent, waardoor geen taak te overweldigend is en geen doel te ver weg.

Vooral agile methoden zijn de laatste jaren populair op de werkvloer. Agile is een overkoepelende term voor flexibele projectmanagementmethoden die gericht zijn op iteratieve ontwikkeling, samenwerking en snelle aanpassing aan veranderingen. Enkele populaire agile-methoden zijn Scrum, Kanban en Extreme Programming (XP). Eerstgenoemde is een framework dat werkt met korte ontwikkelingscycli genaamd sprints, waarbij teams zich concentreren op het leveren van waarde in elke iteratie. Kanban is een visueel managementhulpmiddel dat de voortgang van taken op een bord volgt, waardoor teams een overzicht hebben van werkitems, werk in uitvoering en voltooide taken. En Extreme Programming of XP richt zich op softwareontwikkeling en benadrukt samenwerking, flexibiliteit en continue feedback. Voor elke methode geldt dat enige training nodig is en dat het goed uitgevoerd helpt om uitmuntende resultaten te behalen, zowel als team als als individu.

Hoe je uitmuntendheid smeedt

Net als elke vaardigheid vereist het meesterschap van plannen en organiseren doelbewuste oefening. Moedig daarom vooral een cultuur van proactief takenbeheer aan, biedt middelen voor workshops over zaken als timemanagement en bevorder mentorschap. Laat je medewerkers vooral verschillende methoden verkennen, zodat ze hun ritme kunnen vinden in de symfonie van planning. Onthoud, het gaat niet alleen om taken uitvoeren; het gaat erom dat zij succes leren orkestreren.

In een wereld die naar de toekomst racet, zullen degenen die de kunst van plannen en organiseren beheersen, niet alleen overleven maar ook gedijen. Stel je medewerkers voor die het vertrouwen hebben om taken te overwinnen, moeiteloos deadlines halen en de kracht om het onbekende kunnen navigeren met een strategie in de hand. Plannen en organiseren is dus niet alleen een vaardigheid; het is een kaartje naar een toekomst waar succes geen toeval is, maar een keuze.

Hoe je jouw medewerkers aan deze powerskill helpt

Als je beschikt over het leerplatform van Studytube, kun je je medewerkers via jouw Online Trainingsbibliotheek met gemak attenderen op trainingen op het gebied van plannen en organiseren. Deze online trainingscategorie wordt bovendien elke maand uitgebreid met nieuwe online trainingen. En je medewerkers kunnen zelf bepalen waar en wanneer zij hiermee aan de slag gaan: thuis, op het werk, of onderweg op hun telefoon. Zo kun je jouw medewerkers perfect klaarstomen voor de toekomst!

Voorbeelden van trainingen over plannen en organiseren die je hier vindt, zijn:

En onderstaande microlearning:


Maak jij nog geen gebruik van onze Online Trainingsbibliotheek? Neem dan een kijkje onze online brochure of neem contact op voor een vrijblijvende demo.

Eerder in deze serie over powerskills:

  1. Vitaliteit; de belangrijkste powerskill voor jouw medewerkers in 2023?
  2. Waarom de powerskill communicatie niet langer op een cv kan ontbreken
  3. Powerskill van de maand: plannen en organiseren
  4. Effectief samenwerken; de powerskill waar je gemeenschappelijke doelen mee bereikt
  5. Powerskill van de maand: omgevingsbewustzijn
  6. Digitale vaardigheden: de ultieme powerskill voor toekomstbestendige medewerkers
  7. De kracht van zelfkennis en zelfinzicht: presteer meer met deze powerskills
  8. Waarom vitaliteit een skill is en geen ‘gegeven’
  9. Waarom AI-kennis cruciaal is voor de professionals van morgen

*Lean Management Black Belt, de laatste in het rijtje, volgt in januari

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.