people_2

5 trends op het gebied van onboarding

Nieuwe medewerkers wil je met behulp van een gedegen onboardingprogramma zo snel en goed mogelijk laten landen in je organisatie. Maar hoe doe je dat? Dit artikel inspireert je graag met de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van onboarding.

1. De introductie start eerder

Organisaties wachten niet meer tot de eerste werkdag van een kandidaat, maar beginnen al zodra het aanbod is geaccepteerd. Dit heet preboarding, en het verkleint de kans op information overload op de eerste dag. Nieuwe medewerkers voelen zich door preboarding ook meteen geïnformeerd en betrokken.

2. Van event naar proces

Waar dat eerder hooguit 2 tot 3 dagen was, kan het onboardingsproces tegenwoordig voor hogeropgeleiden wel tot een jaar (!) duren. Het wordt ook steeds meer een unieke ervaring, die de waarden en cultuur van de organisatie laat zien, met aantrekkelijk gepresenteerde informatie.

3. Onboarding is méér dan inwerken

Onboarding gaat al lang niet meer alleen over de functie van de nieuwe medewerker, maar bevat een veel breder programma over de hele organisatie.

Daarnaast is er ook méér dan alleen informatieoverdracht. Sociale integratie via bijvoorbeeld interne netwerken is steeds belangrijker. Zo krijgt de nieuwe medewerker meteen ook informatie en support van anderen dan alleen van de directe collega's. Steeds meer bedrijven wijzen de nieuweling een 'buddy' toe, die hem of haar helpt bij de eerste meters.

4. Actievere betrokkenheid van senior management

De hogere managers bemoeien zich meer met het inwerken dan voorheen. Waar vroeger vooral HR en – vooruit – de hiring manager zich met de nieuwkomer bemoeiden, is het nu geen uitzondering dat zelfs de CEO hem of haar probeert te motiveren en te inspireren.

5. Onboarding gaat digitaal

Technologie speelt een centrale rol tijdens het onboarden. Er worden online platformen ingericht, en er komen steeds meer leermethodes, van video's tot blogs en games.

Die onboardingprogramma's worden ook direct gelinkt aan andere interne opleidings- en ontwikkelingssystemen. Zo kan Studytube de kosten van je onboarding met 71% verminderen.

Online platformen houden de voortgang van een nieuwkomer bij, en sturen notificaties naar de betrokkenen als de resultaten achterblijven. Een ander voordeel van digitalisering is het verkleinen van de hoeveelheid papierwerk.

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.