Webinar 'AI bij gemeente Venray'; een verslag

Kunstmatige intelligentie (AI) is niet langer een futuristisch concept, maar een realiteit die onze werkplekken transformeert. Volgens onderzoek van Gartner zal 37 procent van de organisaties eind dit jaar AI op de een of andere manier hebben geïmplementeerd. Dat is een stijging van 270 procent in vier jaar! Maar wat betekent dit in de praktijk? Youri Veldman, Trainee Team Concern bij gemeente Venray, en Sanne van der Meer, Team Lead Customer Success bij Studytube zetten een schijnwerper op dit dynamische onderwerp in het webinar ‘AI bij gemeente Venray: innovatie in de praktijk’. Hier vind je de hoogtepunten.

Direct terugkijken? Bekijk hier de volledige opname van het webinar!

AI-toepassing binnen de publieke sector

AI biedt ongekende mogelijkheden voor veel processen binnen organisaties. Zo ook in de publieke sector. Voor gemeenten kan je daarbij onder andere denken aan kansen om hun serviceverlening te optimaliseren. Youri Veldman legde tijdens het webinar haarfijn uit hoe AI bij zijn gemeente processen vereenvoudigt en de dienstverlening transformeert. "Met een solide achtergrond in HBO ICT, kan ik de brug slaan tussen technologie en proces." 

Youri illustreerde bijvoorbeeld hoe ChatGPT kan bijdragen aan heldere overheidscommunicatie. "Het is soms een uitdaging om complexe materie simpeler te maken voor de burger. AI kan ons daar perfect bij helpen," deelde hij. Naast ChatGPT wordt ook Studytube's Auteurstool met AI-co-piloot bij de gemeente ingezet voor het ontwikkelen van interne online trainingen. Dit proces nam voorheen aanzienlijk meer tijd in beslag. Youri: "De grootste besparing is echt de tijd die het je oplevert. Je kunt in principe zo snel een online training ontwikkelen, wat hiervoor uren, misschien dagen kostte.”

“Met een paar klikjes, creëer je een training.” 
     – Youri Veldman, gemeente Venray

Ethische overwegingen en praktische uitdagingen

Ondanks het potentieel voor efficiëntie, brengt AI ook uitdagingen met zich mee. Vooral wat betreft privacy en ethiek. Youri benadrukte dan ook dat balans noodzakelijk is: "Je wil geen gevoelige informatie uitlekken door overijverig AI-toolgebruik." Hiervoor heeft de gemeente Venray heldere richtlijnen opgesteld. "Samenwerking met de privacy officer en CISO is cruciaal," lichtte Youri toe. "Je mag nooit vergeten dat we met zeer gevoelige informatie omgaan. Dus de juiste handvatten bieden aan medewerkers is essentieel." 

Sanne van der Meer voegde hieraan toe dat de Auteurstool van Studytube dan ook is ontwikkeld met privacy voorop, waardoor content beperkt blijft tot de context waarin het is geüpload. Alle content van een training blijft geïsoleerd binnen die omgeving. Deze data wordt bovendien gehost in de EU, zodat we ook aan alle GDPR-eisen voldoen.

Training en ontwikkeling

Maar zelfs als je de juiste tools kiest en het gebruik hiervan reguleert, hebben medewerkers natuurlijk nog steeds bepaalde AI-skills nodig. Om medewerkers te bekwamen in het gebruik van AI, heeft de gemeente Venray dan ook diverse trainingen geïntroduceerd. "Deze sessies zorgen ervoor dat medewerkers vaardig worden in het gebruiken van AI-tools," aldus Youri. En het draagt bij aan een beter begrip van AI binnen de organisatie. 

Een van de trainingsonderwerpen die van belang zijn, is bijvoorbeeld de training in 'prompting' – het formuleren van gerichte vragen aan AI. Dit wordt gezien als een essentiële vaardigheid voor de toekomst. Trainingen in deze skills zijn dan ook in de Online Trainingsbibliotheek van Studytube te vinden. En specifiek voor L&D-professionals hebben we zelfs een AI-certificering ontwikkeld. Jij als L&D-professional staat immers aan de basis van de organisatie van de toekomst. Daarom is het voor jou zeker zo belangrijk als voor jouw medewerkers om te begrijpen hoe AI werkt en hoe dit kan worden toegepast in jullie werkomgeving. Binnen deze certificering is prompting ook een belangrijk onderdeel.

Sanne van der Meer gaf ook inzicht in het pad dat Studytube bewandelt als het gaat om toekomstgericht leren in bredere zin. Dit omvat namelijk AI-skills, maar ook de ontwikkeling van andere belangrijke powerskills, zoals kritisch denken of communiceren. "We maken een verschuiving door naar skills-based learning waarbij AI ons helpt het leren te personaliseren en te koppelen aan de ontwikkelingsbehoeften van medewerkers.” Zo kunnen medewerkers op het Studytube-leerplatform gepersonaliseerde leertrajecten ontvangen om precies de juiste vaardigheden te ontwikkelen die zij nu en in de toekomst nodig hebben.

Meer leren over AI-toepassing in de praktijk, ethische overwegingen hierbij en de benodigde skills? Kijk dan nu de volledige opname terug!

L&D Monitor 2024: Leren in eigen tijd of tijd van de baas?

50% van werkgevers verwacht dat je leert in eigen tijd, maar medewerkers zien dat anders. Ontdek in de L&D Monitor 2024 de kloof tussen verwachtingen en de realiteit en hoe AI leren persoonlijker en effectiever maakt. Bereid je voor op de toekomst van leren.

Wil jij graag persoonlijk advies voor de opstart van je eigen leercultuur? Onze experts beantwoorden graag al je vragen.